EU vydala novou směrnici. Z léků se pak často raději staly potraviny

31.07.2011 7:50

Evropská unie sjednotila povinné údaje na léčivých bylinkových čajích. Výrobci tak museli v říjnu zboží přeregistrovat. Změna je stála až desítky tisíc korun. Z některých výrobků se staly doplňky stravy a některé zcela zanikly.

EU vydala novou směrnici. Z léků se pak často raději staly potraviny

„Šlo především o sjednocení předpisů a norem týkajících se tradičních rostlinných léčivých přípravků v rámci celé EU, které přineslo jednotné požadavky na kvalitu, jakost a bezpečnost těchto přípravků," uvedla pro iDNES.cz Lucie Šustková ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv a vyvrátila spekulace o tom, že by EU chtěla prodej bylin zcela zakázat.

„Pokud se jedná o prodej sušených rostlin, bylin a čajů nejen v kamenných obchůdcích, ale obecně volného prodeje, toto v podstatě nemá žádný dopad, protože skutečně většina těchto výrobků byla na trh uvedena jako doplňky stravy," potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Mátový čaj jednou jako lék, jednou jako potravina

Na výrobce léčiv jsou kladeny daleko větší nároky než na výrobce potravin. Stalo se tedy, že někteří podnikatelé přeregistrovali své produkty jako doplněk stravy. To může být pro zákazníka často velmi matoucí. „Na jednom a témže druhu čaje, například mátového, má jednou uvedeny pouze pozitivní účinky a podruhé, v souladu s požadavky na rozsah příbalové informace, se dozvídá o nežádoucích účincích, interakcích a podobně," vysvětlila farmaceutická ředitelka Megafytu Dagmar Nová.


Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…