Kalousek: Rozpočtem se nikdy nezavděčíte všem

31.07.2011 11:25

Ministr financí Miroslav Kalousek se ve svém komentáři v časopise Ekonom snažil vyvrátil, že vláda jen bezmyšlenkovitě škrtá a nemá žádnou hospodářskou politiku. Kalousek říká, že cílem úsporných opatření je vyrovnaný veřejný rozpočet v roce 2016 a posilování konkurenceschopnosti naší země.

Kalousek: Rozpočtem se nikdy nezavděčíte všem

„Připravovaný státní rozpočet na rok 2012 i výdajové rámce na léta 2013 až 2014 představují prostředek k dosažení těchto cílů. Vláda již deklarovala snahu pokračovat ve snižování deficitů veřejných financí tak, aby nedošlo k překročení cíle stanoveného ve výši 3,5 procenta hrubého domácího produktu," píše Kalousek.


Moc mírný, příliš přísný

Kalousek je smířený s tím, že podobou rozpočtu se nezavděčí všem. „Zprava uslyšíme názor, že rozpočet se schodkem 105 miliard korun neobsahuje dostatečně razantní úspory. S tímto názorem lze souhlasit a osobně bych dokázal předložit mnohem úspornější variantu," popisuje ministr, „Naopak, ze strany levicové opozice a odborů budou občané přesvědčováni o dramatických škrtech, které dopadají na »obyčejné lidi«."

Ministr financí připomíná, že toto levicové tvrzení už zahnalo řadu zemí do dluhových pastí, po kterých následovaly daleko drastičtější kroky. Upozorňuje také, že Česká republika si vede dobře. „Finanční trhy i zahraniční investoři plánu vlády věří, což se projevuje v relativně nízké rizikové prémii ze státních dluhopisů," říká Kalousek.

Jak to bude vypadat

Vláda plánuje v příštích letech zavést řadu opatření na podporu hospodářského růstu. „Jedním z nich je prorůstová změna daňové kvóty, kdy budeme více zdaňovat spotřebu a naopak snižovat zdanění práce," popisuje Kalousek, „Plánujeme pokračovat ve snižování provozních nákladů státu, což vyvolá tlak na zvyšování efektivity státní správy a rušení zbytné agendy. Vláda bude také snižovat administrativní náklady občanů. Příkladem z mého resortu může být zavedení Jednoho inkasního místa."

Související: Kalousek: Rozpočet není bezkoncepční


Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…