Komentátor: Náměstci na ministerstvu vnitra musí být roboti

31.07.2011 13:15

Jan Jandourek se ve svém komentáři v časopisu Reflex zabýval vysokými platy některých náměstků na ministerstvu vnitra. Dospěl ke třem možnostem, jak si náměstci zasloužili tak vysoké platové ohodnocení. Buď pracovali 16 hodin denně, nebo pracovali dvakrát výkonněji, a nebo je tu poslední varianta, že náměstci podávali kvalitativně ohromující výkony, za které si zasloužili pravidelné odměny vyšší než samotný plat.

Komentátor: Náměstci na ministerstvu vnitra musí být roboti

Jandourek vycházel z faktu, že za Ivana Langera byla mzda náměstka 80 tisíc korun. K tomu však pravidelně dostal přidáno ještě 100 tisíc na odměnách. Pokud se to mezi sebou vynásobí a sečte, vyjde nám, že štědrý ministr rozdal v roce 2008 pěti náměstků odměny celkem za 3 800 000 korun. Pokud to zase vydělíme, zjistíme, že dva náměstci dostali přes milion.

„Člověk by řekl, že když jsou mimořádné odměny vyšší, než pravidelný a řádný plat, musí ten člověk pracovat přinejmenším dvakrát více, než za normálního stavu. Nikoli tedy osm, ale šestnáct hodin denně. Dělat to tak celý rok, není to už proti zákoníku práce?" přemítá nad příčinou vysokých platů respektive odměn Jandourek.

Pracovní nasazení na 200 procent

Druhou možností je, že náměstci v normální pracovní době pracovali dvakrát výkonněji. „Trochu to připomíná výkony Alexeje Grigorjeviče Stachanova, který v roce 1935 překročil čtrnáctkrát stanovenou normu, vytěžil 102 tun uhlí za 5 hodin. Na místě by bylo nejdříve prošetřit onu normu a potom Stachanova, jestli nebyl na drogách, popřípadě střízlivost těch, kdo výkon měřili," ironicky upozorňuje Jandourek.

Poslední možností je podle Jandourka, že náměstci podávali kvalitativně naprosto ohromující a mimořádné výkony. „Jen mi přijde zvláštní, že by je podávali všichni, to je trochu nepravděpodobné," dodává Jandourek.

Možná jsou to roboti

Radek John před koncem roku dal dvě nejvyšší odměny lidem, kteří v úřadu pracovali pouhé dva měsíce, a jejich plat se tím vyhoupl na čtvrt milionu (tedy víc než prezidentský). Žádná zmíněná varianta se tedy nezdá Jandůrkovi dostačující, a tak nabízí ještě jedno prosté vysvětlení. „Možná nejsou náměstci vůbec lidé, ale třeba jen převlečení roboti, jako kdysi Blasius a Radius z jedné východoněmecké sci-fi."

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…