Bulvár zveřejnil tablo hanby: Politici zasedající v radách VZP

03.08.2011 9:38

Bulvár si opět všímá toho, jak politici „rejžují“ ze státního. Tentokráte si vzal deník Aha! na mušku ty politiky, kteří sedí ve správní či dozorčí radě a každý měsíc si tak k poslaneckému platu, který je ve výši minimálně 59 tisíc měsíčně, připíší nejméně deset tisíc korun. Navíc dostávají jen za to, že „sedí“ na dalších schůzích, 12 tisíc korun.

Bulvár zveřejnil tablo hanby: Politici zasedající v radách VZP

„Zatímco dlouhodobě nemocní obracejí každou korunu a jen těžko dolují podporu ze své zdravotní pojišťovny, pro politiky je VZP příjemný zdroj obohacení," hlásá emotivně deník Aha!.

Ti, kteří sedí ve správní či dozorčí radě si totiž každý měsíc k poslaneckému platu, který je ve výši minimálně 59 tisíc měsíčně, připíší nejméně deset tisíc korun. A za každou schůzi dostanou dalších 12 tisíc korun.

Volba do rad VZP proběhla loni v září. „Poté do konce roku proběhlo devět schůzí správní rady a pět schůzí dozorčí rady," upřesnil Jan Rod z VZP.

Letos se správní orgán sešel už šestkrát, dozorčí rada třikrát. Kdo by si však myslel, že když mají politici prázdniny a v radách tak v tento čas ani nezasedají, a proto k nim peníze neputují, by se mýlil. O peníze politici nepřicházejí ani o prázdninách.

Levice má v radách jen dva zástupce

„I během nich probíhá alespoň jedna schůze, tedy dvanáct tisíc do poslanecké kapsy. A i kdyby žádná schůze nebyla, svých deset tisíc korun za měsíc mají jistých jen proto, že jsou členy některé z rad," píše list.

A ke komu podle  Aha! peníze z VZP pravidelně putují?  Ve správní radě zasedá Jaroslav Krákora, Jiří Koskuba (oba z ČSSD), Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Boris Šťastný (všichni z OD), dále Jiří Rusnok a Michal Babák z Věcí veřejných. Za TOP 09 působí ve správní radě ještě Jan Farský.

V dozorčí radě jsou čtyři politici - Jiří Skalický za TOP 09, Patricie Kotalíková z téže strany, pak Radim Vysloužil z VV a Tomáš Úlehla z ODS.

Na malou holčičku peníze nezbyly

Zatímco podle bulváru konta politiků kynou z pojištěnců, ti kteří skutečně peníze potřebují, tak na ty se kašle. Aha! proto k tomu zveřejnil případ těžce nemocné šestileté Sárinky Kališové z Týnce, která trpí svalovou atrofií, což je vzácná forma nervosvalového onemocnění. Pojišťovna ovšem na její léčbu peníze nemá.

„Jen léky pro Sáru vyjdou měsíčně na třicet tisíc korun. Pojišťovna je ale neproplácí," připomíná deník.

„Pro Sárinku tolik potřebných třicet tisíc korun dostává každý člen rady za tři měsíce, aniž by se zúčastnil jedné jediné schůze," uzavírají pak bulvární noviny.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…