Zdravotní pojišťovny mají problémy. VZP už sahá k půjčkám

31.07.2011 8:33

Zdravotní pojišťovny za první čtvrtletí vydaly o dvě miliardy korun více, než kolik vybraly na pojistném. Všeobecná zdravotní pojišťovna už musela využít kontokorentní úvěr, ale další pojišťovny se zatím drží.

Zdravotní pojišťovny mají problémy. VZP už sahá k půjčkám

S nedostatkem financí se už počítalo minulý rok, kdy se sestavoval rozpočet na rok 2011. „Rezervy docházejí a příští rok už se bude hospodařit jen s tím, co se vybere na pojištění," předpokládal tehdy šéf správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Marek Šnajdr.

S šetřením počítaly i další pojišťovny. „Deficitní financování je všeobecný jev. Je to dáno nastavením úhradové vyhlášky a obecnými trendy, kterým se nelze vyhnout. To znamená postupné stárnutí populace a zavádění nových léčebných metod," řekl serveru Týden.cz šéf Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Chybí dvě miliardy

Podle dat Českého statistického úřadu pojišťovny vybraly od pojištěnců za první čtvrtletí 52,6 miliard korun, ale za léčení a provoz zaplatily už 54,82 miliard. Jsou tedy v deficitu 2,22 miliard korun.

Všeobecná zdravotní pojišťovna to už řeší půjčkou. „Alternativou vyrovnání sezónních výkyvů v průběhu měsíce je využití kontokorentního úvěru,"uvádí ve svém zdravotně pojistném plánu. Ostatní pojišťovny zatím žádné půjčky využívat nemusely.

Pojišťovnám zdravotní reforma moc neovlivní

Další osud pojišťoven závisí i na změnách, které chystají politici v rámci zdravotní reformy. Velké dopady však pojišťovny neočekávají. „První část úprav totiž obsahuje z hlediska nákladovosti jen jednu věc - že by ministr zdravotnictví mohl určitou část péče, která je doposud placena z pojištění, označit za nadstandardní," vysvětluje Fridrich. Mnoho placených nadstandardů se však nepředpokládá.


Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…