Ústavní soud stále nevyřešil dva roky starou stížnost ČSSD

07.08.2011 10:03

Sociální demokracie před dvěma lety podala k Ústavnímu soudu stížnost na zákon o služebním poměru bezpečnostních složek. Policisté a hasiči kvůli němu za 150 přesčasových hodin nedostávají peníze. Soud ovšem ve věci stále nerozhodl podobně jako u stížnosti na proplácení nemocenské až 4. den nemoci.

Ústavní soud stále nevyřešil dva roky starou stížnost ČSSD

Proti přesčasům podala stížnost skupina poslanců 7. července 2009. Doposud ale nedostala žádnou zprávu o tom, jak šetření pokračuje.

Stížností se zabývá soudce s nejvyšším počtem nevyřešených případů

„Za celou tu dobu nedošlo k žádnému procesnímu úkonu. Soudce, který to má na starosti, s námi nekomunikuje, nemáme k dispozici materiály, na které máme jako účastníci řízení nárok... Je to ostudné," řekl serveru Týden.cz právník ČSSD Radovan Suchánek.

Poukázal na to, že stížnost má na starost soudce Stanislav Balík, který je známý nejvyšším počtem nevyřešených případů.

"Každý rok se musíme zabývat více než 3 700 podáními. Každý případ je zcela individuální a k jeho řešení je třeba rozsáhlá komunikace s účastníky řízení a dalšími subjekty na řízení participujícími," vysvětluje průtahy mluvčí ÚS Jana Pelcová.

Průtahy soudu by mohly skončit kárným řízením, myslí si právník ČSSD

Podle Suchánka jsou průtahy a přístup soudce zpravodaje na podání kárného řízení. Server Týden.cz ale připomíná, že Ústavní soud není vázán žádnými zákonnými ani jinými lhůtami, a proto může nechat stížnost ležet ladem libovolně dlouho.

Pomalá práce soudu se nelíbí ani bývalému ministru vnitra Františku Bublanovi, který návrh spolu s dalšími poslanci podával. "Stále čekáme, nic se ale neděje a mám pocit, že už je dost pozdě. V době, kdy jsme stížnost podávali, byla úplně jiná situace než dnes," myslí si Bublan.

Policisté dnes totiž nemají tolik přesčasů jako dříve. Navíc se policisté povolávají na „mimořádné události", které se jim na rozdíl od přesčasů proplácejí.

ČSSD bude stejnou stížnost podávat pro jistotu znovu

ČSSD také čeká na vyřízení své stížnost i z prosince minulého roku. Sociální demokraté v čele s Bohuslavem Sobotkou si stěžovali na proplácení nemocenské až od čtvrtého dne nemoci. Soud se podobným případem zabýval v roce 2008 a tehdy opatření zrušil jako protiústavní. Dnes však soudce zpravodaj Miloslav Výborný na věci stále pracuje.

Sobotka se ale přesto chystá podat stížnost znovu. Tentokrát to bude s podporou komunistů, což serveru Týden.cz potvrdil i předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle právníka Suchánka je to ale zbytečné, protože záležitost bude odmítnuta kvůli běžícímu řízení ve stejné věci.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…