Radiožurnál: Pozemky nad metrem Florenc budou na prodej

08.08.2011 13:02

Český rozhlas přišel s informací, že Praha chce prodat cenné pozemky nad metrem Florenc, Za lukrativní parcelu v blízkosti centra Prahy by hlavní město mohlo dostat stamiliony korun. Celkem chce hlavní město podle seznamu, který má Radiožurnál údajně k dispozici, prodat nemovitosti za více než dvě miliardy korun.

Radiožurnál: Pozemky nad metrem Florenc budou na prodej

Mezi vytypované lokality, kterých se chce hlavní město zbavit, se podle Radiožurnálu dostal i prostor nad vestibulem metra Florenc a okolní náměstíčko s přilehlým činžovním domem.

„Protínají se tu dvě linky metra, je tu mezinárodní autobusové nádraží, o malý kus dál vlakové a do centra města je odsud jen pár kroků. Prostor přímo nad vestibulem metra a okolní dnes nevzhledné náměstíčko s přilehlým činžákem město zařadilo do vytipovaných lokalit, kterých se hodlá zbavit," informuje rádio.

„Během podzimu se chce město na prodeji domluvit s pražským dopravním podnikem, kterému patří samotný vestibul metra," řekla pro Radiožurnál radní Aleksandra Udženija z ODS. „Nebudeme si nalhávat, ta lokalita je ve stavu, který není zrovna výstavní pro Prahu na místě, kde projde strašně moc lidí, na místě, kde by to mohlo být mnohem využitelnější," podotkla radní.  

O prodeji pozemků se hovořilo už v minulosti. Co zde nakonec vyroste, ale zatím stále není jasné. O prodej přitom prý požádal vlastník sousední prodejny Billa Reality. Podle Udženije to ale neznamená, že by město prodávalo nemovitosti přímo této společnosti.

Kolik peněz město získá v případě prodeje, zatím není jasné. Jak ale Radiožurnál podotýká, podle cenové mapy je hodnota stamiliony korun.    

„Je to velmi lukrativní území. Právě v takových případech, i když o to požádá vlastník sousedních nemovitostí, si myslím, že není možné uskutečnit přímý prodej, aby opravdu nikdo neměl pochyby, že se s takto lukrativním územím nebo majetkem hlavního města Prahy nakládá a někdo je zvýhodněn. To nepřichází v úvahu," dodala radní.

Opozice: Město může parkoviště samo využít

Zastupitelé za TOP 09 ale rozhodnutí vesměs kritizují. Město prý prodává i pozemky, které může samo využít. Jde například o některé sídlištní parkoviště.

„S prodejem parkovišť máme velký problém. Nesouhlasíme s tím zásadně. Když se sídliště postavilo, tak tato parkoviště byla kolaudována k té panelové výstavbě. Pokud se v dnešní době prodají a vznikne na nich další výstavba, tak to způsobí velké problémy pro stávající obyvatele," řekl k tomu zastupitel za TOP 09 Jan Vašíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…