Experti ČSSD pro rozhlas: Ať se důchodová reforma odloží. Kvůli krizi

10.08.2011 12:36

Šéf týmu expertů ČSSD přes důchodovou reformu Martin Potůček pro Český rozhlas uvedl, že sociální demokraté nejenom že v úterý znovu vyzvali vládu, aby nezaváděla druhý pilíř důchodové reformy, tedy soukromé penzijní fondy, ale navíc požadují širokou veřejnou diskusi k reformě penzí. Ta je podle nich nutná, neboť je prý důležité reagovat na ekonomickou situaci ve světě.

Experti ČSSD pro rozhlas: Ať se důchodová reforma odloží. Kvůli krizi

Pokud podle ČSSD vláda od svého záměru v souvislosti s reformou penzí neustoupí, měla by alespoň odložit účinnost příslušných zákonů o rok. Tento požadavek v úterý údajně tlumočili experti za ČSSD na první schůzce se zástupci vlády k penzijní reformě. Odklad by dal podle ČSSD prostor reagovat i na ekonomickou situaci ve světě.

„Jednak se může ještě výrazně proměnit vnější situace, ať už ekonomická nebo politická a navíc by to vytvořilo prostor pro solidnější veřejnou debatu o tom, jak by měl dobrý důchodový systém vypadat," řekl k tomu v rozhovoru pro Český rozhlas šéf týmu expertů ČSSD Martin Potůček.

Finanční trh se nezhroutí. Důchodová reforma se navrhuje pro desetiletí

„Situace na globálních finančních trzích je jiná, než byla před několika měsíci, před několika lety. Nicméně z první finanční krize se svět vzpamatoval během několika málo let a není důvod nevěřit, že kapitalismus bude dál žít a finanční trh se nezhroutí. Důchodová reforma se navrhuje pro desetiletí dopředu, vláda ale tento požadavek ČSSD jistě zváží," reagoval na to šéf vládních vyjednavačů Jiří Král.

Přestože Král pracuje na ministerstvu práce a sociálních věcí, situaci tak černě nevidí. Slíbil ale, že zástupci vládní strany v komisi budou požadavek ČSSD tlumočit vládě.

Jednat budou znovu ve čtvrtek

Potůček pak pro rozhlas navíc vysvětlil, na čem se to sociální demokraté na úterním jednání se zástupci vlády shodli.  Především budoucí odhody budou prezentovat prostřednictvím brífinků.

„Shodli jsme se také na tom, že některá témata, která nám byla dána do vínku politickou dohodu mezi premiérem a předsedou ČSSD budou v tuto chvíli odsunuta, protože nejsou tak naléhavá, jako témata jiná," doplnil k tomu Potůček.

„Dohodli jsme se, že především budeme jednat o takzvaném předdůchodu, což by zřejmě byla drobná úprava stávajícího třetího pilíře nebo toho návrhu transformace penzijního připojištění, který vláda poslala do sněmovny tak, aby v případě, že zaměstnavatel se dohodne se zaměstnanci, mohl přispívat na pozdější důchod více pro případ čerpání důchodu v době těsně před věkovou hranicí," dodal Král.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…