Výzkum: Důchodový systém je neudržitelný, reforma je ale neprosaditelná

28.12.2010 15:43

Nynější důchodový systém vnímá většina občanů ČR jako neudržitelný, a i proto považuje důchodovou reformu za jeden z nejdůležitějších úkolů Nečasovy vlády. Kromě toho výzkum agentury STEM ukázal, že v prosazení reformy věří jen polovina dotázaných.

Výzkum: Důchodový systém je neudržitelný, reforma je ale neprosaditelná

Poměrně jasno má česká veřejnost v pohledu na udržitelnost stávajícího důchodového systému. Potvrdil to i výzkum agentury STEM, který se uskutečnil ve dnech 30. 11. až 6. 12. 2010 na reprezentativním souboru 1223 obyvatel České republiky starších 18 let. Téměř tři čtvrtiny respondentů (73%) souhlasí s tím, že je důchodový systém dále neudržitelný.

Určitě si to myslí 26 procent dotázaných, spíše ano 47 procent, spíše ne 21 procent a určitě ne pouhých 6 procent. Vzácně se v tom shodují příznivci vládní koalice ODS, TOP 09 a VV (87, 89 a 86 procent), většinově tento fakt přijímají i ti, co preferují opoziční strany ČSSD (64 procent) a KSČM (58 procent).

Celá zpráva STEM ZDE

Prosazení důchodové reformy čeká jen polovina obyvatel

Přípravu a prosazení důchodové reformy považuje za jeden z nejdůležitějších úkolů současné vlády 67 procent občanů (určitě ano 19, spíše ano 47, spíše ne 27 a určitě ne 6 procent). V porovnání s jinými problémy ale jde o méně palčivý problém, neboť boj proti korupci považuje za důležitý 90 procent lidí a problém růstu zadlužení státu 76 procent dotázaných.

Mnohem rozpolcenější je však názor veřejnosti na to, zda se vládě Petra Nečase podaří důchodovou reformu prosadit. Věří tomu 49 procent respondentů (určitě 7, spíše 42), opačného názoru je 51 procent dotázaných (určitě ne 11, spíše ne 40). V tomto ohledu už se názory příznivců koalice liší (ODS 79%, TOP 09 70% a VV 62% těch, co věří v prosazení reformy), zatímco stoupenci opozice dávají prosazení jen třetinovou naději (ČSSD 36%, KSČM 32%).

Středoškoláci jsou největšími optimisty

Lidé s vysokoškolským vzděláním častěji považují současný důchodový systém za neudržitelný a označují reformu za jeden z nejdůležitějších úkolů vlády. V názoru na to, zda se ji skutečně podaří prosadit, se však diferencují do dvou vyrovnaných skupin podobně jako populace celkově. Naopak největšími optimisty, co se týče možnosti důchodovou reformu prosadit, jsou lidé se středoškolským vzděláním. Lidé se základním vzděláním zůstávají ve všech ohledech pod populačním průměrem.

Archiv výzkumů: 

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

K věci:

Na důchody není. Zachrání je jen vyšší odvody, řekl Špidla 

Rok 2011 bude rokem reforem. Klíčová bude ta penzijní 

Škromach (ČSSD): Důchodci si zaslouží víc než Drábkův konstantní vzorec 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: jih

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…