Nový občanský zákoník je homofobní, tvrdí Dienstbier z ČSSD

12.08.2011 17:09

Nový občanský zákoník se nevěnuje registrovanému partnerství. A proto je podle Jiřího Dienstbiera z ČSSD homofobní. Považuje to za výsledek tlaků ODS, která je konzervativní a jejím cílem je registrované partnerství úplně zrušit.

Nový občanský zákoník je homofobní, tvrdí Dienstbier z ČSSD

Dienstbier na tiskové konferenci ČSSD upozornil na to, že zákon o registrovaném partnerství existuje už od roku 2006. Jenže v návrhu nového občanské zákoníku, který je nyní v Poslanecké sněmovně, podle Dienstbiera není registrované partnerství obsažené.

Podle stínového ministra spravedlnosti to potom znamená, že by zákoník neřešil vůbec statut takového soužití. „Je to popření základní koncepce nového kodexu," vysvětlil Dienstbier. Proto je podle něj homofobní.

Související: Válka o gaye zuří dál. To nečekal ani Hájek

Podle Dienstbiera to totiž dělá z registrovaných partnerů někoho podřadného, kdo je nižší kategorie než ostatní páry. V legislativním procesu to ale kodex prý řešil, celé téma se z něj vyřadilo podle jeho slov až poté, co konzervativní část občanských demokratů zatlačila na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

SLEDUJEME téma HÁJEK A HOMOSEXUÁLOVÉ  

„Mrzí mě, že nesebral dost odvahy, aby tuto bitvu vybojoval," komentoval Pospíšilovi kroky Dienstbier. „Je to snaha tuto úpravu vytlačovat s cílem ji likvidovat," obává se sociální demokrat. Občanský zákoník se pak bude schvalovat na podzim.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…