Stát sníží zdanění výnosů z akcií. Přijde tím o devět miliard

14.08.2011 9:56

Stát nyní zdaňuje výnosy z akcií daní 31,2 procent. Na světě je to jedna z nejnižších sazeb a vláda ji hodlá snížit dál na 19 procent. Státní pokladna tím pádem přijde o devět miliard ročně. Spočítal to server Aktuálně.cz.

Stát sníží zdanění výnosů z akcií. Přijde tím o devět miliard

Ke snížení daně vyzvali minulý rok experti z OECD. Předpokládali, že nízké odvody budou podniky a jejich významné akcionáře motivovat k novým investicím. Reforma ale přispěje spíš ke zlepšení rozpočtu akcionářů. Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odůvodňují snížení daní tak, že tím zabrání dvojímu zdanění podnikových zisků.

OECD: Firmy v Česku raději investují pomocí úvěrů

Experti OECD z Paříže shledali, že se firemní zisky v Česku zdaňují sazbou 19 procent. Pokud firma ze zbylé částky vyplácí dividendy, pak na ní stát uplatní ještě srážkovou daň ve výši 15 procent. Tím se podíl akcionáře na zisku sníží o 31,2 procenta.

Podle zjištění serveru Aktuálně.cz nekritizuje studie OECD dvojí zdanění, ale upozorňuje, že v takových podmínkách je pro firmy lepší financovat investice cizím kapitálem, myšleno z úvěrů. Z toho lze odepisovat úroky.

Firma by investicí z vlastních peněz nebo nově vydělaného kapitálu musela platit daň ze zisku. Pokud podnik vykáže zisk, musí také obvykle vyplatit dividendy. Jejich výplatu ale nelze odepsat z daní. Stát pak zdaňuje ještě akcionáře.

"Podniková daň ze zisku anebo daň z dividend by se měly snížit, pokud ne přímo odbourat, aby daňový systém stejně přistupoval k různým zdrojům pro financování investic," píše se v doporučení OECD. Z této věty pak vychází reforma ministra financí Kalouska.
OECD doporučilo hned tři cesty, jak dosáhnou spravedlivého zdanění.

Stát může financování učinit výhodnější pomocí vlastního kapitálu nebo úvěrů. Stačilo by stanovit pomyslnou úrokovou sazbu z kapitálu, který podnik použije i přesto, že pochází z jeho zdrojů. Pomyslné úroky potom firma odepíše z daní.

Ministerstvo financí navrhlo, aby firmy odepisovaly částku rovnající se dani z dividend

Další možností je zrušit možnost odepisovat úroky z půjček. Ministerstvo financí ale oba návrhy odmítlo. První cesta je prý administrativně příliš náročná a vyžadovala by podrobnou analýzu úrokových sazeb.
Zrušit odpisy úroků nepůjde prosadit kvůli politické situaci a zásadnímu odporu odborné veřejnosti. Kalouskův resort proto doporučil třetí variantu, která investice z firemního kapitálu podpoří nepřímo.

Stát bude dál srážet daň z dividend, firmy ale budou moci stejnou částku odepsat z odvodů na daň ze svého zisku. Podle předpokladů ministerstva financí bude společnost stimulovat k rozvoji právě částka ve výši sražené daně.

Návrh obdržela vláda v červnu, ale Kalousek se s Nečasem domluvili na jeho revizi. Oba pak v oficiálním prohlášení slíbili, že nesníží podnikovou daň, ale zruší daň z dividend. Chtěli tím údajně pomoci českým akcionářům. Zahraniční vlastníci totiž českou daň z dividend neplatí.

Server Aktuálně.cz připomíná, že tím to se upustilo od zadání OECD, která zamýšlela podpořit investice financované z vlastního kapitálu firmy pomocí snížení daní.

Vláda tedy sníží daně pouze pro určité sociální skupiny, ohání se přitom doporučením zahraničních expertů, ale nedrží se jejich rady.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…