Ctirad Mašín věděl, že umírá. Do Česka ale nechtěl

14.08.2011 12:43

Politolog Tomáš Šmíd byl posledním, kdo dělal rozhovor se Ctiradem Mašínem. Setkání se domlouvalo přes bratra Josefa a během uplynulého měsíce proběhly hned dvě schůzky. Výsledkem je rozhovor o životním příběhu Mašína pro ÚSTR a také rozhovor, který vyjde v Lidových novinách.

Ctirad Mašín věděl, že umírá. Do Česka ale nechtěl

Na začátku července se Šmíd setkal se Ctiradem Mašínem v jeho domě na předměstí Clevelendu v americkém státě Ohio. Vznikl zde rozhovor, který brzy vyjde v Lidových novinách. 22. a 23. července se pak Šmíd setkal s Mašínem naposledy, aby natočil videorozhovor pro Ústav pro studium totalitních režimů. Píše o tom server Lidovky.cz.

Byli mnohem víc pokorní, než by se zdálo z médií

„Byli mnohem, především tedy Ctirad, mnohem civilnější a milejší, než jsem si myslel, že budou. Čistě lidsky to byli sympatičtí milí pánové s mnohem větší pokorou, než by se třeba mohlo zdát z těch zkratkovitých vyjádření pro média a podobně," popsal Šmíd serveru Lidovky.cz.

Podle Šmída byl Ctirad Mašín smířený se svým vážným zdravotním stavem. Trpěl akutní formou leukémie, ale na pohled se to na něm nijak neprojevovalo.

Přesto Mašín odmítl návrat do České republiky a stále trval na svém názoru, že vzhledem ke kontinuitě s komunistickým právním systémem nepřichází jeho cesta do Česka v úvahu. Podle Šmída nevidí Mašínové zásadní změnu v naladění české společnosti nebo přístupu k vyrovnávání se s komunistickým režimem. Mašínové také považují sametovou revoluci jen za kosmetický převrat.

SLEDUJEME téma Mašínové

Ctirad Mašín ale netoužil po tom být oficiálně českým státem vyznamenán a tato otázka ho nijak nevzrušovala.

V posledních dnech se zaměřoval na předání vedení firmy kolegovi a hodně četl.

Související:
Bratři Mašínové jsou národní stříbro, říká postrach komunistů Hučín
Zemřel Ctirad Mašín. Zdrcení ministři: Proč se jen nedožil vyznamenání 
Zemřel Milan Paumer, člen skupiny bratří Mašínů 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…