Odvolání Dohnala z funkce je zřejmě zatím mimo hru

16.08.2011 18:34

Dohnala ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 7 podmíněně odsoudil na osm měsíců za to, že odmítl vydat poslancům potřebné dokumenty pro kontrolu hospodaření úřadu. Rozsudek je součástí již zhruba dvouletého sporu mezi Dohnalem a poslanci ze sněmovního kontrolního výboru, kteří se snaží hospodaření úřadu zkontrolovat.

Odvolání Dohnala z funkce je zřejmě zatím mimo hru

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal se zřejmě nemusí obávat, že by mohl být z funkce odvolán ještě před koncem své soudní kauzy. Teoreticky sice taková možnost existuje, odvolat by ho mohl prezident republiky na návrh sněmovny, podmínkou je ale podnět Kárné komory NKÚ. Viceprezident NKÚ Miloslav Kala dnes ČTK řekl, že je prakticky vyloučené, aby se kárná komora nyní v Dohnalově případu angažovala.

"Není to tak, že my teď si sedneme a řekneme: Nám se někdo nelíbí, tak ho začneme nyní řešit," řekl Kala. Kárná komora NKÚ podle něj oznámení kvůli podezřením souvisejícím s Dohnalem dříve předala policii. Není podle něj možné, aby se kvůli stejné věci nyní scházela. "To by musela být nějaká účelová žaloba, nějaká jiná, a to je naprosto vyloučené," dodal.

Dohnala ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 7 podmíněně odsoudil na osm měsíců za to, že odmítl vydat poslancům potřebné dokumenty pro kontrolu hospodaření úřadu. Rozsudek je součástí již zhruba dvouletého sporu mezi Dohnalem a poslanci ze sněmovního kontrolního výboru, kteří se snaží hospodaření úřadu zkontrolovat.

Rozsudek zatím není pravomocný. Pokud by Dohnala uznal vinným i odvolací pražský městský soud, po nabytí právní moci rozsudku by jako prezident úřadu skončil. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je nicméně již nyní Dohnalova pozice neobhajitelná. Až do definitivního rozhodnutí soudu však zřejmě Dohnala nikdo bez jeho vůle nedonutí funkci opustit.

Šéf NKÚ měl být podle původního programu ve středu na schůzi vlády, která se měla zabývat závěry jeho úřadu. Očekávalo se proto, že premiér bude mít s Dohnalem o jeho záležitosti možnost promluvit. Všechna stanoviska ke kontrolním závěrům však Strakova akademie dnes odpoledne stáhla bez bližšího vysvětlení z programu zasedání.

Obvodní soud pro Prahu 7 již o jedné obžalobě na Dohnala rozhodoval. V březnu šéfa NKÚ nepravomocně osvobodil v případu, v němž ho žalobci viní z využívání údajně nepřiměřeně luxusních bytů. Pražský městský soud však následně rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Loni v lednu Dohnal v rozhovoru pro týdeník Respekt řekl, že politické strany v některých případech ovlivňují práci NKÚ a vynucují si nominaci svých členů do jeho vedení. Kvůli těmto výrokům bylo s Dohnalem vedeno kárné řízení, které letos v květnu Nejvyšší soud zastavil, neboť skutek byl promlčený.

Do širšího vedení úřadu, kolegia, poslanci v posledních letech zvolili několik svých kolegů. Současný viceprezident Kala je bývalým poslancem ČSSD, stejně jako člen kolegia Rudolf Kufa, v kolegiu zasedli rovněž bývalí poslanci ODS Karel Sehoř, Pavel Hrnčíř a Daniel Reisiegel. Naposledy zvolili poslanci do kolegia dosavadního vrchního ředitele kontrolní sekce úřadu Petra Neuvirta. Když se představoval poslancům z kontrolního výboru, uvedl, že je členem vládní strany TOP 09.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…