Nečas po jednání vlády kličkoval před novináři. Nikdo mu nepomohl

17.08.2011 13:12

Koalice už se znovu hašteří. Ze středeční schůze vlády odešli zástupci TOP 09 na protest proti výrokům personálního předsedy D. O. S. T. a šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory na adresu jejich předsedy. Po jednání kabinetu se před novináře postavil jen premiér Petr Nečas, přestože vzhledem k projednávaným bodům by se slušela i přítomnost vicepremiérky Karolíny Peake.

Nečas po jednání vlády kličkoval před novináři. Nikdo mu nepomohl

Napjatá atmosféra z jednání vlády se přenesla i na následnou tiskovou konferenci. Dotazům novinářů na ní čelil osamocený premiér Petr Nečas. Zatímco nepřítomnost zástupce TOP 09 vzhledem k demonstrativnímu odchodu z vlády byla očekávaná, to, že po Nečasově boku nestála místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake, překvapilo.

Jedním z projednávaných bodů vlády byl návrh Statutu a Jednacího řádu Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí, který předložila právě Peake coby vicepremiérka a předsedkyně Legislativní rady vlády. Ta se už v průběhu jednání vyjádřila kriticky k odchodu ministrů za TOP 09 z jednání kabinetu.

Nečas před dotazy novinářů kličkoval

Premiér Nečas se vyhnul přímé odpovědi na dotazy, jak se zachová, pokud ministr školství Josef Dobeš neodvolá z funkce personálního šéfa úřadu Ladislava Bátoru, jak požaduje TOP 09. Předseda vlády působil dojmem, že ho dotíravost novinářů na jednu stranu štve, chvílemi to ale vypadalo, jako by se jimi i bavil.

Žádnou zábavou však pro něj nebude usmiřování rozkohoutěných rivalů TOP 09 a Věcí veřejných. Pro TOP 09 je naprosto nepřijatelné, aby Bátora zůstal na ministerstvu školství poté, co na Facebooku napsal v reakci na Schwarzenbergovu kritiku: „Chudáček starej ... To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj ..."

Premiér nechce situaci dále vyhrocovat

TOP 09 ústy svého místopředsedy Miroslava Kalouska vzkázala, že si nedokáže představit spolupráci s Josefem Dobešem, pokud jako ministr školství poskytuje politické krytí pro svého úředníka, který veřejně urazí místopředsedu vlády. Na jednání kabinetu se proto ministři za TOP 09 byli ochotni vrátit jen za předpokladu, že Dobeš změní názor.

Petr Nečas považuje výroky Bátory za urážlivé, ale nehodlá záležitost ještě vyhrocovat. Očekává ale, že se ministr školství omluví a jasně se od Bátorových výroku na Schwarzenbergovu adresu omluví. „Já bych na jeho místě Bátoru odvolal okamžitě a netoleroval bych jeho burantské výroky," prohlásil premiér.

K věci:

Vláda nad propastí. Bátora urazil knížete, Kalousek vzteky bez sebe 

Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli  „fašounovi" Bátorovi

Dobeš si brání Bátoru: Dejte mi jediný důkaz, že je rasista 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rzk

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…