Bátora urazil knížete, Dobeš neustoupil. Omluvil se, ale úředníka nepropustí

17.08.2011 11:38

AKTUALIZOVÁNO Ministři TOP 09 dnes opustili jednání vlády na protest proti předsedovi akce D.O.S.T. Ladislavu Bátorovi. Nelíbí se jim, že ho ministr školství Josef Dobeš (VV) nepropustil ze svého úřadu potom, co urazil prvního místopředsedu vlády Karla Schwarzenberga (TOP 09). Jako první to uvedla Česká televize a později i ČTK.

Bátora urazil knížete, Dobeš neustoupil. Omluvil se, ale úředníka nepropustí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Karel Schwarzenberg

Další pokračování vládní krize je na světě. Dvě koaliční strany, tedy TOP 09 a Věci veřejné si vjely do vlasů kvůli ministrovi školství Josefu Dobešovi (VV), jeho úředníkovi - šéfovi personálního oddělení Ladislavu Bátorovi - a ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09).  

Bátora totiž na svém facebookovém profilu urazil ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. 

"Chudáček starej"

"Chudáček starej... To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj...", napsal prý Bátora jako reakci na Schwarzenbergův výrok z minulého týdne, který se měl týkat pochodu gayů a lesbiček v rámci Prague Pride festivalu. A nastala lavina. Ministři z TOP 09 poté opustili zasedání vlády.

Samotnému Bátorovi ale ve středu došla řeč. Před novináři, kteří přišli na ministerstvo školství na Dobešovu mimořádnou tiskovou konferenci, totiž utekl.

Bátora se bál. Radši šel na oběd

"Jdu na oběd," uvedl předtím, než vstoupil do prostoru ministerstva, kam veřejnost nemá přístup. Při cestě zpátky volil jinou únikovou cestu a novinářům se úplně vyhnul.

Ministr financí Miroslav Kalousek si ale ohledně jeho výroků servítky nebral. "Za předpokladu, kdy ministr školství Josef Dobeš poskytuje politické krytí pro svého úředníka, který veřejně urazí místopředsedu a doyena vlády, my nebudeme předstírat, že ministr Dobeš je náš kolega. TOP 09 proto opustila jednání vlády. Ochotně se na zasedání vlády ale vrátíme kdykoliv, když ministr Dobeš změní svůj názor, ale s ním za této situace nebudeme představovat spolupráci," uvedl k tomu Kalousek nejprve pro Českou televizi.

Později Kalousek situaci komentoval i na brífinku ministrů TOP 09. „My tady ale nemluvíme o panu Bátorovi. My vyžadujeme od svého kolegy ve vládě naprosto jasný krok, který řekne, že toto se nesmí," sdělil na brífinku ministr financí s tím, že se ministři na zasedání vlády vrátí, až odejde Bátora nebo Dobeš. 

Dobeš: Ještěže Kalousek nemoderoval...

Ten sám se později do šéfa financí opřel. "Je dobře, že dnes Kalousek nemoderoval zasedání vlády," řekl mimo jiné ministr školství. Podle něj Bátora neřekl nic urážlivého na konto ministra zahraničí. Schwarzenbergovi se ale prý za Bátoru Dobeš omluví.

Dobeš si stojí na svém: Bátoru neodvolám

Kalousek ale kontroval. To celé je prý věc ministra školství, nikoliv premiéra, jehož prý k ničemu nevyzývá.

„Pana premiéra k ničemu nevyzývám. Státní administrativa má 480 odborů. Kdyby kterýkoliv z nich veřejně urazil člena vlády, tak musí letět na minutu, a to i kdyby se omluvil tisíckrát," řekl dále na brífinku zjevně rozčilený Kalousek. Odvětil tím v tu chvíli jednomu novináři na to, že předsedkyně legislativní rady státu a místopředsedkyně Věcí Veřejných (VV) Karolína Peake řekla, že omluva Schwarzenbergovi je na místě.

"Z našeho pohledu je to neobhajitelné. Tím méně pro státního úředníka, který je zavázán loajalitou vlády," řekl pak Kalousek ke slovům Bátory na vrub ministra zahraničí.

Je to projev buranství, řekl Nečas

Premiér Petr Nečas řekl k tomu na brífinku vlády, že považuje výroky Bátory za urážlivé. „Považuji výroky Bátory za neakceptovatelné, a to z lidského hlediska za projev buranství, když někdo naráží na vyšší věk, tak to nedokážu přijmout," podotkl k tomu Nečas.

„Když by takto mluvil z mého kabinetu někdo o mém členovi vlády, tak by skončil hned. Jsem pro jasnou a zřetelnou omluvu ministra Dobeše vůči Schwarzenbergovi a jasné distancování se od výroků Bátory. Já bych na jeho místě Bátoru odvolal okamžitě a netoleroval bych jeho buranské výroky," dodal Nečas. Nebude ale celou věc prý nijak vyhrocovat.

"Považuji vše za překvapivé a na místě je jasná omluva pana ministrovi Schwarzenbergovi, ta ještě nezazněla. Nedovedu si představit, že by pan ministr Dobeš nereagoval na celou situaci, to prakticky vylučuji," dodal premiér.

Drábek: Dobeš je nečinný. A to nás štve

Kalouskova slova o odchodu z jednání vlády pro ParlamentníListy.cz potvrdil i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). "Důvodem našeho kroku je nečinnost ministr Dobeše, která takové jednání svého podřízeného trpí," uvedl pro redakci.

Místopředseda D.O.S.T: Důvody TOPky moc nechápu

Petr Bahník, místopředseda akce D.O.S.T. , jíž právě Bátora předsedá, nad postupem TOP 09 jen kroutí hlavou. "Důvody, které TOPka uvedla, jsou dost těžko pochopitelné. Vyvolat kvůli tomu vládní krizi, to je pro nás dost těžko pochopitelné," uvedl pro redakci.

Zaspekuloval také nad tím, co TOPku k jednání vedlo. "Zda to mělo být vyvrcholení urážek TOPky, nebo demonstrace síly pravdoláskařů, či krycí manévr vládu opustit, to jsou jen dohady," řekl pro ParlamentníListy.cz Bahník.

SLEDUJEME téma Ladislav Bátora

Festival zaštítil Svoboda

Festival Prague Pride přitom oficiálně zaštítil primátor Prahy Bohuslav Svoboda, což pobouřilo hradního vicekancléře Petra Hájka, který gaye mimo jiné nazval "deviantními". Tím se rozpoutala mediální bouře výroků, do kterých se dostal mimo jiné i Bátora.

Ministr Schwarzenberg se poté podivil Bátorovým výrokům. Vyjádřil lítost, že ho nikdo nemůže odvolat, protože má blízko k Hradu a mimo jiné také komentoval, jak se asi Bátora hodí na pak ministerstvo školství: "Hodí se tam s odpuštěním jako pazdeří k jisté části těla..." otiskly pak výrok ministra zahraničí Hospodářské noviny

SLEDOVALI JSME TÉMA HÁJEK A HOMOSEXUÁLOVÉ

Ministr Kalousek o věci jednal s Dobešem na schůzce už v pondělí a naléhavě prý žádal, aby Bátorovo jednání netoleroval. V úterý jednání zopakoval a o věci informoval předsedu vlády Petra Nečase (ODS).

"Kdyby kterýkoliv můj ředitel odboru urazil veřejně člena vlády, je jedna jediná možnost: omluva a veřejné propuštění," zdůraznil k tomu včera ministr financí. Dobeš však podle něho ve věci odmítl jakkoliv konat. Kalousek proto dnes z pověření ministrů i poslaneckého klubu TOP 09 na vládě oznámil, že strana nemíní tolerovat, aby úředníci uráželi členy vlády.

Věci veřejné v úterý uvedly, že podpora úředníka, jehož minulost je spojována s nacionalistickou Národní stranou, by skončila ve chvíli, kdy vystoupí s dalším kontroverzním mediálním prohlášením. K osobě Bátory tak nezaujali žádné konkrétní stanovisko.

Peake: Omluva Schwarzenbergovi je na místě

"Ministru Kalouskovi se asi zdá, že v koalici už je příliš dlouho klid a nebezpečně dělná atmosféra. Omluva Karlu Schwarzenbergovi za Bátorovy výroky ja ale nepochybně na místě, " uvedla k tomu dnes předsedkyně legislativní rady státu a místopředsedkyně Věcí Veřejných (VV) Karolína Peake.

„Pan Bátora je vysoký státní úředník a měl by si asi dávat více pozor na své výroky", řekla minulý týden ve čtvrtek pro Parlamentnilisty.cz Peake.

"Osobně se považuji za liberálního člověka, takže podle mne může každý říkat co chce, nekrátí-li tím práva jiného. Stejně jako gayové mohou mít svůj pochod, může i pan Bátora říct, že nesouhlasí s touto formou projevu svobody. Na druhou stranu, je-li to státní úředník, musí umět vážit slova," zmínila dále minulý týden Peake podle níž by měl mít zejména vysoký státní úředník určitou záklopku v tom, jak moc se bude k něčemu vyjadřovat.

Jarolím zpucnul Kalouska. Kvůli Šnáblovi

K celému incidentu se také vyjádřil i místopředseda VV Tomáš Jarolím. „Oceňuji premiéra, že se nenechal vtáhnout do žabomyších sporů a vláda pokračuje a pracuje a uvědomuje si odpovědnost za chod státu, zejména ve světle současné celosvětové ekonomické situace a nejistoty," řekl napřed smířlivě Jarolím. Ostrá slova si však nechal pro Kalouska.  

„Naopak jsem překvapen, že hloupoučká prohlášení pana Bátory tak popudila pana ministra Kalouska, ministra, který zaměstnává odsouzeného a trestaného za daňový delikt Radka Šnábla a usilovně hájil kontroverzního Martina Bartáka, proto mu jeho rozhořčení příliš nevěřím," dodal Jarolím.

Jandák: Jeden ze svatých je Schwarzenberg

Poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák pak celou věc hodnotí z ještě jiné srany. "Tady máme svaté mezi politiky. Jeden ze svatých je pan Schwarzenberg. Tam nesmíte říct ani slovo. Přeci má každý právo říct svůj názor, tak jako to právo má pan Schwarzenberg. Já už jsem slyšel tolik vyjádření pana Schwarzenberga na různé politiky a různé strany, že mi z toho šel pot na čele. Ale opět v této zemi máme lidi v zámku a v podzámčí," řekl ParlametnímListům.cz Jandák.

Kolem Bátory jde podle něj spíše o politické honění. "Tady se léta vede štvanice proti prezidentovi Klausovi, a to znamená, že Bátorovi názory nějak korespondují s názory Václava Klause, no tak tím pádem je Bátora zločincem. Ale já za tím nic zločinného nevidím. Má prostě svůj názor, který, a to zdůrazňuji, je v mnoha věcech odlišný od mého názoru. Ale já budu bojovat za to, aby on a nebo kdokoliv jiný mohl své názory říkat. Aby na to neměli právo jenom takzvaně ušlechtilí lidé, kteří tady mohou říkat a dělat jakékoliv blbiny," dodal Jandák.

O "fašounovi" Bátorovi se do krve hádali už minulou středu

Hádka kolem Bátory není ale žádnou novinkou. Už minulý týden se kolem něj na vládě strhla poměrně ostrá hádka. Jako první o tom informovaly právě ParlamentníListy.cz. Hádku tehdy vyprovokoval údajně právě ministr Kalousek. Bátoru ostře napadl a onačil ho prý za starého "fašouna". Kalousek dokonce měl ostatním říci, že ministři TOP 09 nechtějí setrvat v takovéto vládě, pokud Bátora na ministerstvu školství ve vysoké funkci zůstane.

Více zde:

„Ta situace je ale stále stejná, nemohu měnit něco na postavení pana Bátory. On je pověřen řízením personálního odboru a nadále to tak bude, protože nenacházím dle svého nejlepšího svědomí a vědomí skutečnost, která by mne v tom bránila," zmínil ale k tomu tehdy pro ParlamentníListy.cz sám ministr Josef Dobeš.

Více zde:

„To by bylo jistě velmi populisticky dobré vystavit si politické body za pana Bátoru a odvolat jej, ale přiznám se, že to svědomí mám o kousek výš, než sledování politické popularity," řekl Dobeš dále.

Prý nemá od nikoho z vedení strany, tedy ani od předsedy Johna žádné signály k tomu, aby Bátoru odvolal.

Kabinet jedná dál, program premiér neupravil

Podle informací České televize ale vláda své jednání dnes dopoledne nepřerušila. Jednala dál, i když bez ministrů TOP 09. Na programu měla mimo jiné další odklad účinnosti služebního zákona. Kabinet posoudil také novelu zákona o pedagogických pracovnících, která má umožnit větší prostupnost systému školství pro učitele.

Ministři se také věnovali možnému zrušení PPP projektů na výstavbu pavilónů v Ústřední vojenské nemocnici. Vicepremiérka a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake na vládě pak předložila podrobnosti k vládnímu výboru pro koordinaci boje s korupcí.

Dále sledujeme

Čtěte:
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová, Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…