Koruna je bezpečná. Euro přijde do Česka až později, míní ekonomové

18.08.2011 22:22

AKTUALIZOVÁNO Česká koruna by se mohla dostat mezi tzv. bezpečné měny, míní investiční společnost Record Currency Management. Čeští ekonomové jsou ale pesimističtější, mezi měny jako třeba švýcarský frank nebo americký dolar prý nemá koruna až tak nakročeno.

Koruna je bezpečná. Euro přijde do Česka až později, míní ekonomové

Investor Record Currency Management, který spravuje přibližně 31 miliard dolarů, se domnívá, že česká koruna by se mohla brzy stát tzv. bezpečnou měnou. Její význam by totiž výrazně vzrostl, pokud by se prohloubila dluhová krize v eurozóně. Investoři by pak prý hledali jisté obchody místo riskantních, tudíž by se zajímali například o švýcarský frank, americký dolar nebo japonský jen. A možná brzy i korunu.

Psali jsme:
Kalousek: Pozor, přijde pokles ekonomiky. Nenaděláme nic
Zlé časy se blíží. Německo padá, v Česku bude špatně

"Pohyby na švýcarském franku už jsou v současnosti vyčerpané," řekl ředitel společnosti Record Currency Management. Švýcarská centrální banka totiž momentálně krotí zájem o svoji měnu. Potenciál má nyní podle něj česká koruna a ostatní středoevropské měny, případně švédská a norská koruna.

Související:
Koruna padá. Česká měna je od letošního července nejníž

Začátkem srpna podobnou budoucnost koruny předpověděli i analytici banky UniCredit. Navíc agentura Moody's udělila České republice pátý nejlepší rating, tedy A1 - a se stabilním výhledem, což také může být signál pro investory v současné dluhové krizi eurozóny.

Čeští ekonomové ale se zahraničními společnostmi příliš nesouhlasí. Podle nich má tuzemská měna do srovnávání se švýcarským frankem ještě co dohánět. Zdůrazňují totiž, že česká ekonomika je otevřenější než ta švýcarská, tudíž je na světové výkyvy také citlivější.

„Nemáme tak silnou nízkoinflační historii jako Švýcaři," argumentuje Jan Bureš z ČSOB. Ten sice přiznává, že v současnosti je koruna pro českého občana výhodná, ovšem dělá problémy českým exportérům. „Nemůžeme z toho dělat velké plus ani minus," shrnuje tak poslední tendence koruny.

V souvislosti s tím rektor pražské VŠE Richard Hindls vyvrací, že by Česko přijalo euro už v roce 2016, jak někteří předpovídají. „Nejdřív jsme se třeba prali s inflací, není tedy jasné, co se během pěti stane," připomíná situaci z roku 2006, kdy ČR nemohla přijmout euro kvůli příliš vysoké inflaci. Hindls ani nepopírá, že by proti přijetí eura mohla hovořit případná ekonomická krize v eurozóně. Že by ale euro jako měna padlo, to popírá.

Čtěte více:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…