Koruna padá. Česká měna je od letošního července nejníž

21.12.2010 13:22

Několik důvodů stojí za oslabením české koruny. Jednak to jsou historicky nejnižší sazby v rámci regionu, jednak nervozita před hlasováním o nedůvěře vládě, informují Novinky.cz.

Koruna padá. Česká měna je od letošního července nejníž

Česká měna je nejslabší od letošního července, v pondělí oslabila na 25,28 korun za euro. Důvodů pro její pokles je několik. „V rámci regionu je koruna znevýhodněna historicky nejnižšími sazbami. Úrokové sazby jsou na historicky nejnižší úrovni 0,75 procenta a nic na tom zřejmě nezmění ani středeční zasedání České národní banky," uvedl pro Novinky.cz analytik Jiří Šimek ze skupiny Citfin.

Zároveň připomněl, že okolní měny jsou pro investory úrokově atraktivnější než česká koruna. Do poklesu koruny se v menší míře může promítat i nervozita před dnešním hlasováním o důvěře vládě. „Případný pád vlády by trh nenechal bez odezvy a koruna by mohla výrazně oslabit. Trhy do současné vlády vložily naději na provedení reforem a ta by padla spolu s pádem vlády," podotkl Šimek.

Česká národní bankám ke změnám sazeb nesáhne

Na středu je naplánováno poslední letošní zasedání ČNB. Možnost, že by došlo ke změně sazeb, ale považuje analytik ze skupiny Citfin za velice nepravděpodobnou. Už třetí měsíc po sobě se inflace drží na inflačním cíli České národní banky, tedy na dvou procentech, a nepředstavuje výraznější problém.

„Pokud některé ceny rostou, tak ne kvůli rostoucí poptávce, ale kvůli růstu komodit na světových trzích, jako je ropa či obilí. Na druhé straně růst ekonomiky lze stále označit za křehký a křehkost růstu přetrvá i v příštím roce," nepřichází Šimek s nijak optimistickou vizí.

K věci:

Česká měna oslabila. Podle analytiků i kvůli vládní krizi 

Mach: Euro ne. Bankéř: Už ho stejně máme 

Nečas: Má vláda termín přijetí eura nestanoví 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…