Posun v kauze Bátora. Reformy mohou projít i bez účasti Kalouska

19.08.2011 18:57

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) nabídl východisko z poslední vládní roztržky. Na protest proti tomu, že Ladislav Bátora nebyl odvolán z ministerstva školství, sice stále odmítá přijít na jednání vlády, ale dodává, že daňovou reformu může představit jeho náměstek. Díky Kalouskovu rozhodnutí se teď v obtížné situaci ocitli ministři Věcí veřejných.

Posun v kauze Bátora. Reformy mohou projít i bez účasti Kalouska

Ještě před dvěma dny se zdálo, že je vážně ohroženo prosazení daňové reformy kabinetu Petra Nečase. Ministři zvolení za TOP09 totiž odmítli jednat s ostatními členy vlády, dokud nemuče odvolán úředník ministerstva školství Ladislav Bátora nebo dokud neodstoupí ministr školství Josef Dobeš. Bátora totiž před několika dny vyjadřoval nelichotivé poznámky na adresu předsedy TOP09 Karla Schwarzenberga.

SLEDUJEME TÉMA Bátora

Nyní se zdá, že je krizová situace zažehnána, ministr financí Miroslav Kalousek totiž prohlásil, že on sám nemusí být přítomen při schválení daňové reformy, může ji prý představit jeho náměstek. Zprávu přinesl server idnes.cz.

VV v pasti

Tímto krokem vzal Kalousek vítr z plachet nejmenší vládní straně Věcem veřejným, neboť její představitelé tvrdili, že Kalousek usiluje o to, aby se nepodařilo zdanit hazard již od ledna příštího roku. Po Kalouskově prohlášení ovšem argument VV padá a navíc se ukazuje, že, aby reforma prošla, musí pro ni aktivně hlasovat alespoň někteří ministři VV. Náměstci, kteří by „topácké" ministry případně zastupovali, totiž hlasovat nemohou.

Pro schválení reformy ve vládě je nutných devět hlasů, protože vláda má 16 členů. Náměstci ministrů hlasovat nemohou. Aby daňová reforma prošla, když místo ministrů za TOP 09 na vládu přijdou náměstci, musí pro reformu aktivně hlasovat alespoň někteří ministři za Věci veřejné.

Související:
Zruší-li Kalousek stravenky, bude miliardový problém. Hospodští naříkají

Véčkaři se tak ocitli v pasti. Chtěli-li docílit zdanění hazardu již od ledna příštího roku, musí hlasovat pro reformu, kterou v některých bodech ostře kritizují. Nelíbí se jim např. zrušení stravenek. Reforma počítá mimo jiné i se zrušením tzv. super hrubé mzdy, kterou Kalosek prosazoval coby ministr financí ještě ve vládě Mirka Topolánka. Daň ve výši devatenáct procent se má napříště odvádět ze mzdy hrubé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…