Církvím vracíte i to, co jim vzal Masaryk. Vzkázal vládě komunista

26.08.2011 22:25

Zástupci církví a státu se ve čtvrtek shodli na délce přechodného období vzájemné majetkové odluky. Trvat má 17 let od roku 2013. Byl to poslední bod, který zůstal otevřený po podobném jednání v polovině srpna. První 3 roky bude stát na platy duchovních a církevní administrativy přispívat ze státního rozpočtu plnou částkou necelé 1,5 miliardy korun ročně. Od čtvrtého roku se bude tato částka každoročně snižovat o 5 procent. Novináře o tom po jednání informoval ministr kultury Jiří Besser (TOP09). Výsledek označil za historický.

Církvím vracíte i to, co jim vzal Masaryk. Vzkázal vládě komunista

Stát by podle této dohody mohl přestat dotovat církve v roce 2030. Také zástupci církví považují nalezené řešení za oboustranně přijatelné. Pražský arcibiskup Dominik Duka navíc dodal, že je „částečně optimální". Konstatoval zároveň, že toto řešení může vyhovovat i těm, kdo po církevní odluce od státu léta volají.

Původně uvažované přechodné období mělo trvat dvacet let, vládní vyjednavači tak získali pro rozpočet 3 roky. Je však třeba připomenout, že rozhodnutím smíšené vládní a církevní komise projednávání dokumentu nekončí. Komise ho postoupí vládě a ta ho pak po projednání postoupí oběma komorám parlamentu.

Finanční náhrady se mají církvím vyplácet 30 let

Na majetkovém vyrovnání s církvemi se komise dohodla už na předchozím jednání. Kromě navrácení 56 procent nemovitého majetku se stát předběžně zavazuje i k finanční kompenzaci ve výši 59 miliard korun. Ty se budou církvím budou vyplácet 30 let. Do celkové částy se má započítat podle návrhu také inflace.

Návrh, který má napravit majetkové křivdy na církvích během komunismu,však nekritizují jen opoziční strany, ale také Věci Veřejné. Všem vadí rozsah převodu majetku a výše doprovodné finanční kompenzace, která údajně neodpovídá skutečnosti.

SLEDUJEME téma miliardy pro církve
Dáváme státu ročně čtyři a půl miliardy, říká arcibiskup Duka
Vláda se dohodla s církvemi: 17 let přechodné odluky
Vládní komise bude s církvemi řešit vyplácení platů duchovním
Miliardy církvím? My je v rozpočtu nikde nevidíme, provokují Véčka

Nesebrali jsme církvím všechen uváděný majetek, tvrdí komunisté. To Masaryk

Po započtení úroků mělo jít za Topolánkovy vlády celkem o 270 miliard korun. Čistá hodnota původního majetku církví a náboženských společností byla tehdy stanovena na 134 miliardy korun. Tuto výši ale naprosto odmítají komunisté.

„Špatně je už to, že vláda do církevního majetku zahrnuje i ten, který nebyl odebrán komunisty, ale na základě První pozemkové reformy (1919) a následné revize," řekl pro PrlamentníListy.cz komunistický poslanec Vladimír Koníček.

Nejde o nápravu křivd, ale o vrácení i části majetku zabaveného za první republiky

Podle něj je objem majetku příliš veliký. Rozsah restitucí podle něj tak neodpovídá vládnímu tvrzení, že se jedná o nápravu křivd. „Teď to vypadá, že jim Nečasova vláda vrací i to, co jim zabavili Masaryk s Benešem na základě pozemkové reformy" konstatuje Koníček.

Nejdůležitější je podle Koníčka skutečnost, že nikdo neví, na základě čeho byla stanovena výše majetku, jak k té výši vláda vůbec došla. „V tom materiálu, co připravila Topolánkova vláda, nebylo ani slova o počtu hektarů," konstatoval. Připomeňme, že tehdy se církvím mělo vrátit 39 procent nemovitostí - polností a lesů a finančně vyplatit 83 miliardy korun během 60 let.

Koníček (KSČM): Vláda opakuje chyby vlád předešlých
Biskup Malý k miliardám pro církev: Lidé to nechápou správně

Není zdůvodněná ani základní hodnota majetku, ani výše úroků

Údajně má jít o 260 tisíc hektarů, což se nezamlouvá nejen opozici. „Jestliže vláda přijde s návrhem nad 200 tisíc hektarů, je ten údaj jednoznačně nadsazený. Vše, co je nad tuto hranici jsou právě ty lesy a pole zabrané na základě prvorepublikových zákonů," říká poslanec Koníček.

Počkám si až na paragrafované znění zákona," říká poslanec. Uvidíme, co do toho vláda vůbec zahrne." Topolánkův výpočet (270 miliard) byl podle poslance Koníčka tak vysoký proto, že se mělo církvím splácet 60 let a částka tak naskakovala o úroky. Ani u těch není podle komunistického experta pro církevní restituce jasné, jak k nim tehdejší vláda vůbec došla.

Kde na to chce Kalousek vzít zdroje, ptají se komunisté i Věci veřejné

Také 30letá doba vyplácení se zdá poslanci koníčkovi příliš dlouhá. „Podstatný ale je rozsah majetku, který nesebrali církvím komunisté, ale prvorepubliková vláda během První pozemkové reformy", zdůrazňuje Koníček. „Ten majetek už církvím v roce 1948 nepatřil.

Jsem navíc zvědav, kde pan ministr Kalousek na to najde zdroje," říká poslanec. „Měl by říct, kde ty zdroje chce najít," dodává. „Vždyť jen za přechodné období zaplatí český stát církvím asi18 miliard, připomíná Koníček.

„Zatím nám stát ani neřekl, z čeho by to platil. V rozpočtech na roky 2012, 2013 a 2014 jsme to nikde nenašli, takže těch otazníků je celá řada," řekl před časem pro ParlamentniListy.cz Michal Babák, poslanec a expert pro ekonomické záležitosti za Věci veřejné.

Také 17letá doba pro odluku církve od státu se zdá být komunistickému poslanci příliš dlouhá. „Před 20 lety, kdy se poprvé začalo mluvit o odluce, to byly podstatně kratší termíny. Padaly návrhy 5 roků a podobně," připomíná Koníček. V současném návrhu byly k jednání dva termíny 15 a 20 let. „Oni to prostě střihli na půl a tím to vyřešili," směje se poslanec. Věří ale tomu, že v takovém rozsahu, jak to vláda plánuje, majetek církvím vydán nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…