Dáváme státu ročně čtyři a půl miliardy, říká arcibiskup Duka

26.08.2011 9:35

Koncept vyrovnání státu s církvemi zahrnuje navrácení přibližně poloviny církevního majetku, který v minulosti zabavili komunisté. Druhou polovinu má pak kompenzovat peněžní částka dosahující téměř 60 miliard korun, které půjdou ze státního rozpočtu, tedy z kapes nás všech.

Dáváme státu ročně čtyři a půl miliardy, říká arcibiskup Duka

V posledních letech se často mluví o vyrovnání státu s církvemi. Pravicové strany zpravidla tvrdí, že co bylo komunisty ukradeno, musí být konečně vráceno, levice často oponuje, že v současné situaci nemá stát peníze na to, aby církve obdaroval miliardami korun. Arcibiskup Duka ale připomíná, že stát na církevním majetku vydělává každý rok nemalé peníze. O vztazích mezi státem a církvemi z pohledu arcibiskupa Duky informuje dnešní Právo.

Stát na církvích bohatne roky

Jeho excelence arcibiskup odmítá, že by stát jen tak vydal církvím půdu a nemalé peníze navrch. Ve skutečnosti je to prý tak, že z majetku, který komunisté církvím kdysi zabavili, dnes stát získává výnosy dosahujících čtyř a půl miliardy korun ročně.

Sledujeme téma Miliardy pro církve


„My naopak do rozpočtu dáváme, díky majetku, který nám byl konfiskován. Jedná se o výnos čtyři a půl miliardy ročně. Takže si musíme přiznat, že to není tak, že jsme obdarováváni, ale že jde o jinou formu vyplácení. Samozřejmě, že pro církev to bude znamenat větší autonomii, ale také větší zodpovědnost, shrnuje pozici církve arcibiskup Duka.

Nezávislosti na státu si přitom nepředstavuje tak, že bude moci více kritizovat politiky. Vítá spíše možnost, že si církev bude moct zaplatit špičkové odborníky, kteří jím se správou majetku pomohou. Něco takového za současného stavu není možné.

Foto: Zbyněk Pecák


Související:

Miliardy od státu církve zničí, děsí se Jandák. Hrozí nenávist

Biskup Malý k miliardám pro církev: Lidé to nechápou správně 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…