Volby ředitele ČT se blíží. Lobbisté se rojí

27.08.2011 8:11

Volit se sice bude až 21. září, napětí kolem výběru nového generálního ředitele České televize však eskaluje už nyní. Za kandidáty, kteří by měli nahradit odstupujícího ředitele Jiřího Janečka, se začínají stavět vlivné lobbistické skupiny. Vliv na šéfa instituce, kde se jen loni otočilo sedm miliard korun, si chtějí pojistit politici i někteří kontroverzní podnikatelé.

Volby ředitele ČT se blíží. Lobbisté se rojí

Například vlivná skupina pražských podnikatelů má podle kuloárních informací podporovat šéfa marketingu pražských dopravních podniků Jana Svobodu, do skupiny bývají zařazováni i někdejší reportéři Roman Bradáč a Jana Škopková.

SLEDUJEME téma: Volba nového šéfa ČT

Spolupracuje Škopková s kmotry?

Právě šéfdramaturgyně ČT Škopková může mít podle informací LN na tyto pražské kmotry velmi konkrétní vazby. Sedí totiž v dozorčí radě firmy Falkonida, která držela většinu akcií fotbalové Slavie předtím, než je těsně před krachem klubu odkoupila firma Natland Group. Ta následně majoritní podíl na klubu odprodala exministru dopravy Aleši Řebíčkovi.

Podle Škopkové však její členství v dozorčí radě Falkonidy nijak neovlivňuje její naděje na zvolení. Poněkud jiný názor na případ však zaujímá místopředsedkyně Rady ČT Dana Eklová. „Pokud by se prokázalo, že tam takové vazby jsou, určitě bych pro takovou kandidátku nehlasovala," uvedla na adresu Škopkové.

SLEDUJEME dlouhodobě témata: Jiří Janeček a Česká televize

Zájmové skupiny hájí i další zájmové skupiny

Nejen lobbisté, ale i politici mohou šance na zvolení ovlivnit. Roman Bradáč se například v červnu sešel s poslancem TOP 09 Petrem Gazdíkem, který zasedá ve volebním výboru. Gazdík však odmítl tvrzení, že by ho Bradáč vyzýval k podpoře v televizních volbách.

Horký favorit hlasování Petr Dvořák má podle spekulací zase spolupracovat s lidmi kolem společnosti PPF kolem Petra Kellnera.

Čtěte také:

Na post ředitele ČT se hlásí 36 lidí. Dvořák, Bradáč i Fenič 

Kdo bude ředitelem ČT? Finální souboj o významný post začíná 

Kandidát na šéfa ČT Pekárek: O moderátorech i poplatcích 

Kandidát na šéfa ČT Dvořák chce kanál pro děti 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…