Policie zavřela všechny prodejny Ikea. V Praze našla funkční bombu

02.09.2011 18:25

AKTUALIZOVÁNO Policie nejprve uzavřela obě pražské provozovny Ikea. Ve zličínské prodejně totiž byla nalezena funkční bomba, kterou již zneškodnil pyrotechnik. Pořád ale panuje nejistota, zda jde o jedinou nálož. Následně se policie rozhodla uzavřít všechny prodejny v zemi.

Policie zavřela všechny prodejny Ikea. V Praze našla funkční bombu

Do prodejny Ikea na pražském Zličíně někdo umístil bombu do odpadkového koše. Když ji našli zaměstnanci obchodu, zasáhl muž z ochranky a bombu přenesl do kontejneru. Posléze prý i přestřihl dráty.

Následně policie prohledávala i prodejnu na Černém mostě, neboť panuje podezření, že nejde o jedinou nálož.

"Nahlásili nám to v půl jedné po poledni zaměstnanci obchodního domu. Podezřelého balíku si všimli, když šli vysypávat koše. Pracovník bezpečnostní agentury ho umístil do kontejneru v nedalekém nákladovém prostoru," uvádí mluvčí pražské policie Eva Stulíková.

Poté na místo vyrazil i pyrotechnik se psem. "Nález odborně prohlédl a zkonstatoval, že jde skutečně o nástražný výbušný systém, který vykazuje znaky, že by mohl být funkční. Na místě jej proto bezpečně zlikvidoval a převezl ke zkoumání," dodává Stulíková, že bomba byla skutečně nebezpečná.

Bomby po celé Evropě

Nejprve nemělo k evakuaci vůbec dojít, poté se však ukázalo, že nálož může být funkční, a tak všichni návštěvníci museli obchod opustit. Stejně tak i prodejnu na Černém mostě. Pražská Ikea však není první, kde se nalezla bomba. Objeveny byly i v Belgii, Nizozemí a Francii, všechny tři pak vykazovaly podobné znaky. Zda s nimi souvisí i pražský případ, ale není jasné.

Následně se policie rozhodla uzavřít prodejny i v Brně a Ostravě. "Ke kontrole všech obchodních domů jsme se rozhodli proto, že nalezená nálož byla funkční a musel ji likvidovat pyrotechnik a také vzhledem ke zkušenostem ze zahraničí, kde se Ikea stala obětí podobných útoků," prohlásila mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Čtěte více:
Metráková letecká bomba se našla v Moravském Krumlově
Nový vývoj na Šumavě: Policie hledá bombu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …