Šulc (SPOZ): Zdražení potravin, léků i dopravy

05.09.2011 17:40

Vládní koalice nejenom že protlačila sociální škrty ohledně nižší nemocenské či omezení porodného, byť to Ústavní soud už jednou odmítl.

Šulc (SPOZ): Zdražení potravin, léků i dopravy

Prostřednictvím ministra financí Miroslava Kalouska doslova protlačila klíčový návrh na zvýšení DPH.

I když se současné vládní strany před volbami předháněly v ujišťování svých potenciálních voličů, že zvyšovat daně rozhodně nebudou, tak ve skutečnosti je opak pravdou. Pro tento koaliční návrh daňové „deformy" hlasovalo 99 z přítomných poslanců a návrh tak byl Poslaneckou sněmovnou přijat. Teď už zbývá jen veto Senátu, které bude zřejmě Poslaneckou sněmovnou převálcováno, tak jak je tomu již zvykem.

Počínaje lednem roku 2012 by se snížená sazba DPH měla zvýšit ze současných 10 procent na 14 procent a sazba základní zůstane zachována na 20 procentech. Od roku 2013 by se měly tyto sazby sjednotit v jednu sazbu, a sice 17,5 procentní.

Zvýšení snížené sazby DPH bude mít vliv na podražení vody, tepla, hromadné dopravy, potravin, léků, knih, časopisů či novin, zdravotnických prostředků, pomůcek pro slepce a spoustu dalšího.

Pro nás pro všechny to znamená jedno jediné, všichni tak zaplatíme více. Ministr financí Miroslav Kalousek sice počítá, že tato daňová „deforma" přinese do státního rozpočtu něco mezi 22 miliard korun. Tento přínos do státního rozpočtu by měl být, dle vládní koalice, využit na posílení stability současného důchodového systému. Jak tomu ovšem bude ve skutečnosti, tak to se můžeme jen domnívat.

Tato vládní koalice nedělá žádné reformy, ale zvyšuje daně na straně jedné a na straně druhé provádí pouze tupé účetní škrty.

Tato daňová „deforma" je potřebná jenom proto, aby lidé ze střední a nižší vrstvy měli ještě méně finančních prostředků k dispozici, aby se ještě více snížila jejich životní úroveň, omezily se veřejné služby a dále se rozdělovala společnost.

Martin Šulc, předseda RKK SPOZ

Dále čtěte:
Ekonomka Šichtařová: Reformy a zvýšení DPH jen rozeštvou lidi. Velký přínos nepřinesou 

DPH se zvýší od příštího roku na 14 procent. Schválili to poslanci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Spoz.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…