Starostové malých obcí znovu volají po změně rozpočtového určení daní

04.09.2011 8:20

Starostové obcí Moravskoslezského kraje se v pondělí dopoledne sejdou před ostravským magistrátem. Chtějí vyjádřit podporu chystané novele zákona o rozpočtovém určení daní a nesouhlas s kampaní proti této novele, kterou tento týden spustilo město Ostrava. O pondělním setkání informoval předseda Spolku pro obnovu venkova Eduard Kavala na internetových stránkách spolku http://www.spov.org./

Starostové malých obcí znovu volají po změně rozpočtového určení daní

Novela zákona má upravit výrazné rozdíly v daňových příjmech na jednoho obyvatele a přidat financí malým obcím, mimo jiné na úkor čtyř největších měst - Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Představitelé Ostravy tento týden uvedli, že město by tím přišlo téměř o miliardu korun ročně, muselo by výrazně omezit investice a zdražovat například jízdné nebo vstupenky. "Pro Ostravu by to byl smrtelný zásah," řekl primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Sledujeme téma: Rozpočtové určení daní

Vedení Ostravy vyzývá obyvatele, aby podepisovali petici proti novele. Také starostové budou v pondělí před ostravským magistrátem podepisovat petici, ovšem na podporu novely. Petici pak chtějí předat poslancům.

"Vynakládání peněz z městského rozpočtu (Ostrava) na matení veřejného mínění považujeme za nemravné a dokládající, že peněz je ve velkých kasách tolik, že se jimi dá zaplatit i nepravda," píše Kavala v dopise starostům, zveřejněném na stránkách spolku. Nespravedlivé rozdělení daní je podle něj letitým okrádáním části občanů.

Peníze si zasloží, ale ne naše 

Vedení Ostravy připouští, že rozdělení daní není spravedlivé a malé obce by měly dostat přidáno, ovšem ne na úkor největších měst. Kajnar řekl, že Ostrava navíc miliardu ze svého rozpočtu používá pro obyvatele okolních obcí, kteří do města jezdí za prací nebo například do nemocnice.

Související: Ať ODS přizná, zda jim jde o prachy, nebo o ideje, vyzývá Kalousek

Primátorův náměstek pro finance Tomáš Petřík (ODS) uvedl, že po přijetí novely by Moravskoslezský kraj jako celek přišel asi o půl miliardy korun. "Ostravě se téměř miliarda vezme, ale menší obce v kraji už tyto peníze v takové míře nedostanou. Půjdou do jiných částí republiky," vysvětlil Petřík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…