Poslanci budou schvalovat vládní reformy

07.09.2011 6:16

Poslanci dnes budou schvalovat předlohy vládní zdravotnické, důchodové a sociální reformy. V závěrečném rozhodování se budou zabývat rovněž návrhem zákona, kterým vznikne generální inspekce bezpečnostních sborů.

Poslanci budou schvalovat vládní reformy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Druhou část zdravotnické předlohy tvoří zákon o zdravotnických službách, zákon o zdravotnické záchranné službě a zákon o specifických zdravotních službách. Předlohy podle vlády zvýší práva pacientů, podle kritiků tomu bude přesně naopak. Předlohy kromě zákona o záchranných službách budou čelit návrhu opozice na zamítnutí. 

TÉMA: Vládní reformy

První část reformy už čeká stanovisko prezidenta Václava Klause. Předloha mimo jiné umožní rozdělit péči na standardní a nadstandardní, zvýší poplatek za pobyt v nemocnici a vyjme z úhrad léky do 50 korun a podpůrné a doplňkové prostředky. 

Opozici se nelíbí ani jedna 

Zamítnutí opozice navrhla i u sociální reformy. Souhrn tří předloh by zavedly změny v systému sociálních dávek, v pravidlech pro podporu v nezaměstnanosti a ve vyplácení dávek zdravotně postiženým lidem. Novely mění například rodičovský příspěvek, podmínky výplaty příspěvku na bydlení a podmínky pro podporu v nezaměstnanosti.     

Opozice kritizuje rovněž důchodovou reformu. Počítá s tím, že v druhém pilíři si lidé budou moct na individuální účty u soukromých penzijních společností převádět ze státního průběžného systému tři procentní body ze sociálního pojištění. Podmínkou bude, že si k nim přidají ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. 

Vznik nezávislé inspekce bezpečnostních sborů má vést podle vlády k účinnému stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce.

Čtěte více:
Lékař Koskuba poslancům: Nejednejme po sedmé, děláme chyby
Oranžový Sobotka vzkazuje Nečasovi: Reformu ti zrušíme
Zdražení rozeštve lidi. Nic to nepřinese, zlobí se ekonomka
Z DPH stát nic mít nebude, tvrdí MfD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…