Ladislav Šticha: ČT zachytila pokus o diskreditaci volby generálního ředitele

09.09.2011 8:52

Česká televize dnes získala závažné informace o pokusu ovlivnit probíhající volbu generálního ředitele diskreditací tvůrců pořadu Reportéři ČT. Česká televize se proti tomuto počínání rezolutně ohrazuje a je připravena podniknout právní kroky na svou ochranu.

Ladislav Šticha: ČT zachytila pokus o diskreditaci volby generálního ředitele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volba šéfa ČT

Zástupce generálního ředitele ČT Vladimír Karmazín dnes obdržel elektronický dopis od redaktora Adama B. Bartoše z portálu prvnizpravy.cz v následujícím znění:


 Dobrý den pane Karmazíne,

Z důvěryhodného zdroje jsme obdrželi informaci, že redaktor ČT Marek Wollner připravuje účelovou reportáž o finalistech na výběr generálního ředitele ČT. Tato chystaná reportáž podle informací, které máme k dispozici, zcela zpochybňuje nezávislost a principy veřejnoprávního média. Má se vysílat 19. září, tedy pouhé dva dny před samotnou volbou nového šéfa ČT, a jejím cílem je účelové zvýhodnění jednoho uchazeče na úkor dalšího z favoritů. Podle našich informací mají být profily kandidátů zmanipulované, nevyvážené a postrádat jakoukoli objektivnost.

Chtěl bych se Vás proto v této souvislosti zeptat:

1. Je v souladu s novinářskou etikou a veřejnoprávním posláním České televize, aby její zpravodajská část odvysílala dva dny před volbou investigativní reportáž o dvou nejvážnějších kandidátech na post budoucího generálního ředitele ČT, přičemž jeden z uchazečů je záměrně dehonestován?

2. Měla by v případě zajištění objektivity být vysílána jakákoli reportáž týkající se kandidátů na post g.ř. ČT pouhé dva dny před volbou, kdy již není dostatečný prostor pro případnou obhajobu či reakci kandidátů, a může tak dojít k ovlivnění volby?

3. Jedná se v uvedeném případě o účelovou manipulaci a zneužití veřejnoprávního média před volbou nového šéfa ČT?

děkuji za odpovědi

Adam B. Bartoš
http://www.prvnizpravy.cz/
Cimburkova 258/21
130 00 Praha 3
tel: 732 322 371


Informace, ze kterých vycházejí dotazy v uvedeném e-mailu, jsou lživé. Reportéři ČT neměli nikdy v plánu se tématu volby generálního ředitele České televize věnovat. Přes upozornění, které bylo zasláno panu redaktoru Bartošovi, že disponuje smyšlenými informacemi, obdržela Česká televize informaci, že téma bude medializováno, aby zpochybnilo volbu generálního ředitele. Česká televize proto upozorňuje kolegy novináře i veřejnost na existenci tohoto diskreditačního pokusu.

Ladislav Šticha

K věci: ČT se zlobí. Reportéři nechtěli ovlivnit volbu nového šéfa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

10:14 Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

Český premiér v jednom ze svých posledních rozhovorů zaujal výrokem: „Jsme předurčeni k tomu dovládn…