Vlezl jsem do politiky, protože jsem pako, míní kníže

10.09.2011 8:22

Z pohledu reformního úsilí se TOP09 asi nestane hegemonem na pravici, ale o to podle Schwarzenberga nikdy straně nešlo, chtějí prý být solí v politice, stranou nabádající k šetrnosti.

Vlezl jsem do politiky, protože jsem pako, míní kníže
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Spor o zahraniční politiku či o úředníka Ladislava Bátoru. Na těchto pólech v posledních dnech zuří spor mezi ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP09) a prezidentem Klausem. Schwarzenberg Klause v médiích vyzval, aby se důkladněji věnoval své funkci, prezident na oplátku odvětil, že kníže neumí říkat věci do očí, jen tu a tam trousí různé poznámky.

Psali jsme: Schwarzenberg: Budou-li předčasné volby, povedu TOP 09 já


Čas od času pronese i nějakou peprnější poznámku, o politicích z ODS a VV např. prohlásil, že jsou paka. Dnes to ovšem pronesl i o sobě. „Kdybych nebyl pako, tak bych tam neseděl, nýbrž bych si užíval krásného důchodu. Poněvadž jsem pako, tak jsem prostě vlezl do té politiky," říká v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes Schwarzenberg.

Přímá volba je jako omezení imunity

Ministr zahraničí znovu připustil, že bude za rok a půl kandidovat na prezidenta i když tuší, že přímá volba hlavy státu do té doby nebude. Záleží však na jeho zdravotním stavu, protože v roce 2018, kdy by mu eventuelně končil mandát, už mu bude osmdesát.  Zvažuje tedy, jestli unese pětiletý závazek.

Dále čtěte: Klaus vzkázal knížeti: Vaše osobní útoky ničí politickou kulturu


„Ale stejně se zdá, že přímá volba nebude. Já jsem to vždycky tušil, že i když ji všechny strany podporují, tak to nakonec dopadne jako s omezením imunity, říká předseda TOP09. Do nepřímé volby se ale knížeti moc nechce, protože je postavena na zákulisních dohodách politických stran ve sněmovně a Senátu a kdo ví, jaká bude za rok a půl situace, říká.

Klaus podnikl přímý útok

Při setkání hlavy státu s velvyslanci na Hradě Klaus Schwarzenbergovi vytkl, že jeho koncepce zahraniční politiky nemá obsah. Navzdory tomu, že se to stalo přímo před velvyslanci zahraničních zemí, první místopředseda vlády to nepovažuje za podraz. Šlo prý spíše o frontální útok.

„Podraz ne! To byl přímý útok! Podraz je, když něco uděláte za zády. To byl přímý útok, rovný, což o to. Já jsem víceméně očekával, že bude veden s takovou razancí. Překvapilo mě jen, u jaké příležitosti to udělal. To přijetí na Hradě je oficielní setkání hlavy státu s velvyslanci."

K věci: Nečas hot, Schwarzenberg čehý. A Česko je v EU "za kašpara"


Kníže k tomu sice dodává, že Schwarzenbergové nezůstali nikdy nikomu nic dlužni, takže by se nabízelo, aby podnikl proti prezidentovi protiútok, ale on to prý neudělá, protože je konzervativní a ctí specifické postavení prezidenta republiky. Klausovy výroky navíc přičítá jeho snaze o setrvání v politice i po roce 2013.

Díky hospodářské krizi a problémům s přistěhovalci se v posledních letech v Evropě daří populistickým národoveckým stranám. Podle Schwarzenberga existuje možnost, že se Klaus postaví do čela těchto nálad, a setrvá tak na politickém výslunní. O Klausových postojích prý svědčí i jeho vyjádření v kauze Bátora, kde mimo jiné také prohlásil, že útok na pana Bátoru je i útok na něj samotného. Schwarzenberg sice není s vyřešením sporu úplně spokojen, ale lepší nějaký výsledek, než žádný.

Kalousek chce být jako Rašín

Z pozice předsedy vládní TOP09 kníže popřel, že by jeho strana usilovala o pád současné vlády. Za dnešního stavu by skončili v opozici a reformy by se zastavily. To by se prý nikomu nelíbilo a ze všech nejméně ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, který chce ochránit českou korunu podobně, jako to při vzniku republiky udělal ministr financí Alois Rašín, na kterého byl ovšem později spáchán úspěšný atentát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…