Na pražské Kampě odhalili pomník památce newyorských hasičů

11.09.2011 16:55

Akce se zúčastnili pražský primátor Bohuslav Svoboda, starosta městské části Praha 1 Oldřich Lomecký, členové nově zřízené jednotky sboru dobrovolných hasičů Prahy 1 a zástupci velvyslanectví Spojených států.

Na pražské Kampě odhalili pomník památce newyorských hasičů

Pietní vzpomínka na 343 newyorských hasičů, kteří 11. září 2001 zahynuli při záchranných pracích v troskách Světového obchodního centra, dnes na pražské Kampě vyvrcholila odhalením pomníku na jejich památku. Akce se zúčastnili pražský primátor Bohuslav Svoboda, starosta městské části Praha 1 Oldřich Lomecký, členové nově zřízené jednotky sboru dobrovolných hasičů Prahy 1 a zástupci velvyslanectví Spojených států.

Hasiči nasazují život každý den

Před 10 lety sebevražední atentátníci napojení na teroristickou síť Al-Káida zabili téměř 3000 lidí. Teroristé unesli letadla amerických společností, se dvěma stroji narazili do mrakodrapů Světového obchodního centra v New Yorku.

SLEDUJEME téma: 11. září 2001

"Při pohledu na hrůzné záběry z 11. září je dobré si připomenout, že hasičské sbory nasazují své životy denně," uvedl primátor Svoboda. Po státních hymnách členové sboru dobrovolných hasičů Prahy 1 položili věnce k žulovému památníku, na němž je ztvárněna hasičská přilba s číslem 114. Na památníku je vyryt nápis: Hasič je člověk, který žije na světě dvakrát, pro sebe a pro druhé. A právě proto je život hasiče pravým příkladem správného pochopení lidského života."

Po odhalení památníku se hosté přesunuli na slavnostní otevření základny sboru dobrovolných hasičů Prahy 1 v bývalé vodárně v Nových Mlýnech.

Dobrovolní hasiči Prahy 1 již před časem vznikli jako občanské sdružení, nyní jednotka, která má zhruba dvě desítky členů, získala oficiální statut, čímž se zvýšily její kompetence včetně zapojení do centrálního systému hasičů. V novém sídle ve vodárenské věži mají k dispozici techniku, záchranné čluny i vozidla.

"Náklady 200.000 až 300.000 korun ročně na tuto jednotku jsou nesrovnatelné s přínosem jednotky pro bezpečnost občanů," řekl ČTK starosta Lomecký.

K věci:

V centru Prahy se sešli zastánci konspiračních teorií o 11. září

Události před deseti lety omezily lidská práva. Sledování je všude

Kdo zpochybňuje 11. září, trestuhodně lže, zlobí se záchranář 

Američan fandí Hájkovi. Racionálně uvažující lidé by s ním problém neměli 

Šéf KSČM Filip nevěří verzi USA o 11. září. Jen záminka pro války 


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …