Kdo zpochybňuje 11. září, trestuhodně lže, zlobí se záchranář

11.09.2011 10:09

Před deseti lety byl záchranář Tim Brown očitým svědkem událostí ve Světovém obchodním centru v New Yorku. V rozhovoru pro MF Dnes proto tvrdí, jaký vztek má na šiřitele bludů, které z bůhvíjakých důvodů někteří lidé o 11. září šíří. Ti lidé trestuhodně lžou a urážejí všechny, jejichž památku je třeba pečlivě ochraňovat.

Kdo zpochybňuje 11. září, trestuhodně lže, zlobí se záchranář

Osudné okamžiky před deseti lety zastihly Tima Browna, šéfa záchranné skupiny, přímo ve Světovém obchodním centru. Po útocích se neúnavně podílel na odklízení trosek. Svou dvacetiletou kariéru v hasičském sboru ukončil v roce 2004. Založil web thebravest.com, který uchovává vzpomínku na padlé záchranáře. Loni se profiloval jako výrazný odpůrce plánované stavby islámského centra u Ground Zero.

Svůj příběh vyprávěl už mockrát, ale pořád to nestačí. „Pravda o 11. září musí být vyprávěna těmi, kdo to zažili. Ale pořád se objevují lidé, kteří tam nebyli a z bůhvíjakých důvodů šíří o 11. září lži. Nedokážete si představit, jaký vztek mám na šiřitele takových bludů," říká záchranář Brown ve vzpomínkovém rozhovoru pro MF Dnes.


Památku obětí musíme pečlivě ochraňovat

O 11. září 2001 mluví jako o dni, kdy islámští radikálové brutálně zaútočili na Ameriku. „Já tam byl. Já viděl plameny šlehající z rozteklého leteckého paliva. Kdo říká něco jiného, trestuhodně lže a uráží všechny, jejichž památku musíme pečlivě ochraňovat," zlobí se Brown na všechny popírače oficiální verze, mezi něž patří v Česku i blízký poradce prezidenta.

Brown se schoval do třetího bloku Světového obchodního centra ve chvíli, kdy padala jižní věž. „Tam mě pohltila tma a prach a tlaková vlna plná trosek mnou smýkala tak, že kdybych se v pádu nechytil betonového sloupu, rozbil bych se o zeď," líčí okamžiky, které jsou spojeny s jeho nejstrašnějším dnem v životě.

Záchranáři naplnili přikázání Miluj bližního svého

Zahynulo tehdy mnoho jeho kamarádů, na které dodnes vzpomíná. „Nebyl to jen nejhorší den v amerických dějinách a našich životech, ale i jeden z nejlepších. Mnoho lidí zahynulo hrdinskou smrtí. Položili svoje životy za to, aby zachránili životy ostatních. Ukázali, co opravdu znamená přikázání: Miluj svého bližního," oceňuje Brown všechny, kteří tehdy zaplatili životem za snahu zachránit ty, co se po teroristickém útoku ocitli v nebezpečí.

Nelíbí se mu představa památníku všem obětem, jejichž jména vyrytá do kamenných desek budou lemovat dvě čtverhranné fontány stojící přesně tam, kde stály věže. „Jenže mně se ten koncept nelíbí, pojali to jako nějaký oddechový park. Z památníku není zřejmé to utrpení, které se tu odehrálo," mrzí záchranáře nedostatečné vyznění památníku.

K věci:

Exnáměstek ministra obrany: Globální válka s terorismem byla chyba 

Američan fandí Hájkovi: Racionálně uvažující lidé by s ním problém neměli 

Klausův Jakl se chytil s Nečasovým Jochem. Kvůli 11. září v USA 

Foto: paulczynski.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…