Válka v ODS se nekoná. Nečas Pospíšila z vlády vyhodit nechce

12.09.2011 12:41

Deník MF Dnes v pondělí uvedl, že mezi premiérem Petrem Nečasem a ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem z ODS došlo k výrazné roztržce především kvůli politice týkající se státních zástupců. „Vyhodí Nečas Pospíšila?“ ptá se deník. Dokonce se mělo v ODS hovořit i o konci Pospíšila ve funkci ministra. Podle informací ParlamentníchListů.cz však situace není zdaleka tak vážná a příkopy mezi oběma muži nejsou tak hluboké.

Válka v ODS se nekoná. Nečas Pospíšila z vlády vyhodit nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

Vztah mezi oběma politiky se měl prý narušit vloni na podzim, když Pospíšil odvolával z funkce nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. Další spor měl vzniknout kolem odvolání vrchního stáního zástupce Vlastimila Rampuly, kdy měl Pospíšil postavit Nečase před hotovou věc. Pospíšil ani Nečas celou věc nekomentovali. Pospíšil uvedl, že vztahy obou jsou korektní.

Čtěte také: Nečas je na nože s ministrem, dočetli se v ODS. A diví se

Nečas Pospíšila neodvolá. Rozhodne volební kongres

Podle informací ParlamentníchListů.cz nejsou vztahy obou politiků již tak dobré, jako bývaly na začátku vládnutí a opravdu to částečně souvisí s Pospíšilovými „hrami" na státním zastupitelství, avšak nějaký hluboký rozkol není na pořadu dne.

„Mohu k tomu jen říci, že vztahy Petra Nečase a Jiřího Pospíšila již dávno nejsou tak dobré jako dřív. Že by se ho ale snažil premiér odvolat či odstranit, o tom jsem nic neslyšel," řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný člen vedení ODS.

Čtěte také: Nečas je jako kůl v plotě. ODS běduje sama nad sebou

Nějakou hlubokou roztržku nepotvrzují ani zdroje z okolí premiéra. „Je to nesmyl. Premiér o odvolání Jiřího Pospíšila z funkce ministra neuvažuje. Stejně tak je Pospíšil místopředsedou strany a bude jím minimálně do volebního kongresu ODS. Tam se uvidí, jak se rozdají karty. Petr Nečas nemá v žádném případě zájem destabilizovat situaci v ODS. Žádná válka mezi Nečasem a Pospíšilem neexistuje," sdělil redakci zdroj z okolí premiéra.

Psali jsme: Většina v ODS je pro, aby vedl Nečas partaj do voleb. Proti Tluchořovi

Je to virtuální záležitost, zní z ODS

Ani občanští demokraté však možný konflikt předsedy a místopředsedy „oficiálně" neregistrují. „Já osobně jsem žádné pnutí mezi premiérem a ministrem nezaznamenala," uvádí pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS Jana Černochová a stejně reaguje i její kolega David Šeich.

„Omlouvám se ale k obsahu se vyjadřovat nechci, neboť je v něm spekulativně zmíněna i moje osoba," vyhnul se odpovědi pro ParlamentníListy.cz další člen užšího vedení Pavel Drobil. „O žádných rozbrojích nic nevím. Považuji to za virtuální záležitost," domnívá se další z místopředsedů Alexandr Vondra.

Čtěte také: ODS stojí za Drobilem: Zůstaň v politice a bojuj

Nečas prozatím zatrhl Pospíšilovi novelu o státním zastupitelství

V nejsilnější vládní straně se spekulovalo o možnosti, že by podzimní kongres strany byl volební, především se skupinou kolo odvolaného expředsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře. Podle šéfa ODS Nečase jde ale jen o ojedinělé hlasy, i když v souvislosti s kongresem s oblibou zmiňuje, že je to „nevyzpytatelný živočich".

Čtěte také: Jaro a stáří odvedly naše členy. ODS analyzuje aktuální stav

Svůj změněný postoj k ministru spravedlnosti však podle MF Dnes naznačil Nečas tím, že pozastavil důležitou novelu zákona o státním zastupitelství, kterou vypracovali Pospíšil se Zemanem. Nejvyššímu žalobci dávala větší nezávislost a ztěžovala jeho odvolání. Premiér to vysvětluje tím, že dává přednost komplexní reformě před dílčími zákony.

K věci:


FotoKoláž: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…