Nečas je jako kůl v plotě. ODS běduje sama nad sebou

01.08.2011 14:30

AKTUALIZOVÁNO Bývalý místopředseda ODS Ivan Langer se v rozhovoru pro Týden vyjádřil kriticky k současnému fungování ODS. Místopředsedové jsou podle něho nevýrazní, ODS nežije standardním vnitrostranickým životem a předseda a premiéra Petr Nečas musí často řešit běžnou rutinu, kterou na něj vedení háže. Řada předáků ODS s Langerovým kritickým hodnocením souhlasí.

Nečas je jako kůl v plotě. ODS běduje sama nad sebou

„ODS vždycky měla oproti jiným stranám jednu výhodu - a tou byly silné osobnosti. A teď... Jsme tak pohlceni a zasyceni vládnutím a technologií udržení vládnutí, že nemáme čas a kapacitu na standardní život politické strany. ...Buď volíme místopředsedy jako panáky a panenky s vizitkou, anebo je volíme jako politické mluvčí, kteří deklarují názor strany," řekl v rozhovoru Langer.

související: Sloučení ODS a TOP 09, kníže na Hrad. Ptáme se, zda je to pravda

Nečas by podle něho měl mít kolem sebe silnější výkonný tým a měl by více delegovat pravomoci a odpovědnost za některá rozhodnutí na lidi kolem sebe. „A více se soustředit na to, aby byl tím světlonošem pro českou veřejnost. On má nesmírně hluboké vzdělání, neuvěřitelný přehled. Ale jsa pohlcen tou operativou a tím, že vedení ODS všechno hází na Nečase a ´Nečasi, starej se´, tak na tohle už nemá kapacitu," řekl Langer.

Členové vedení se musí bít za svého šerifa

Mezi předáky ODS se objevily spíše souhlasné reakce. „Nemohu mluvit za ostatní místopředsedy. Každý z místopředsedů musí vědět, co se od něj čeká a jedním z těchto očekávání je, že každý z místopředsedů musí být připraven bít se za svého šerifa. Za sebe říkám, že k tomu jsem vždy připravený byl a připravený jsem a že jsem tuto funkci zastával a zastávám," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Pavel Drobil.

Pokud jde o vnitrostranický život, tak Drobil míní, že jeho určité utlumení je daň za vládnutí a bylo to tak i jiných stran. „Na druhou stranu se od letošního roku velmi úspěšně rozběhly odborné komise, uvnitř strany se produkují nové osobnosti a nové tváře a já věřím, že poté, co se ustály všechny ty vnitrokoaliční problémy, tak na podzim bude více času na vnitrostranickou práci," dodal Drobil.

"Rozhovor jsem četl. Ivan Langer chytře využil okurkové sezóny, aby vyvolal v ODS diskusi. Jeho reflexi je jistě užitečné vnímat. Teď máme rok od voleb a platíme obyklou daň za prosazování nezbytných reforem a těžké dohadování v koalici, zejména s VV. V tomto ohledu to je ale situace, která se s železnou pravidelností opakuje. Nic nového pod sluncem. Účty se budou skládat až příští rok na volebním kongresu," sdělil serveru ParlamentníListy.cz místopředseda strany a ministr obrany Alexandr Vondra.

Vedení se úplně nepovedlo. Chybí tahouni a střelci

Místopředseda poslaneckého klubu Marek Benda sice s mnoha kritikami Ivana Langera souhlasí, ale spíše pochybuje o motivech. „Bohužel není třeba se pouze ptát na to, co někdo říká, ale kdy to říká a proč to říká. Čili nevím, jaké motivy k tomu Ivan má," míní Benda.

Čtěte také: Jaro a stáří odvedly naše členy. ODS analyzuje aktuální stav

„Je fakt, že v mnohém má pravdu. Všichni už teď vědí, že vedení strany se úplně nepovedlo. Chybí tam tahouni a střelci. Vždy za Klausových dob bylo obvyklé, že místopředsedové vystřelovali ostrá prohlášení, která pak předseda případně konsensuálně mírnil a místopředsedové ho chránili před útoky. Takto to teď nefunguje, všechny útoky musí odrážet Petr Nečas sám. Na druhou stranu nevidím mnoho osobností, které by mohly současné vedení nahradit. K utlumení strany dochází vždy při vládním angažmá," řekl redakci Benda.

Nečasovi chybí ochranka. Místopředsedové neexistují

První místopředseda Senátu a člen grémia strany Přemysl Sobotka míní, že ODS nesla a nese hlavní tíhu na řešení vládní krize, kterou podle něho vyvolaly VV. Tím prý nebylo tolik času na prezentaci postojů ODS. „V té prezentaci by měli být místopředsedové aktivnější, ale většinou jsou také ministry, takže byli také účastníky krize. Ministři TOP 09 někdy komplikovaně vysvětlují reformy a premiér je potom viníkem," míní Sobotka.

psali jsme: Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho

„Nečasovi chybí ochranka. Místopředsedové jakoby neexistují. To bylo pořád řečí, jak budou objíždět republiku a komunikovat s členskou základnou a regiony. Je pochopitelné, že místopředsedové s exekutivní funkcí jsou tím více pohlceni, ale přesto by měli hájit stranické pozice. Takhle se všechno sveze na premiéra, a to je špatně," uvedl pro server ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Kubera.

Čtěte také: ODS chce změnit stanovy a vytvořit republikový sněm

Nečas nesmí být kůl v plotě

Člen výkonné rady, předseda regionálního sdružení ODS Vysočina a europoslanec Ivo Strejček s Langerem souhlasí částečně. „Je to jistě relevantní názor člověka, který po dlouhou dobu ve vedení strany byl. Stranický život se ale utlumoval vždy, když jsme byli ve vládě. Každý má právo kritizovat vedení strany, na druhou stranu má legitimní mandát a funkční období na dva roky, čili účet mu členská základna vystaví na řádném volebním kongresu. S čím naprosto souhlasím a říkám dlouhodobě, že vedení ODS by nemělo ponechávat všechno na Nečasových bedrech. To si ale na grémiu musí vyříkat sami mezi sebou," řekl redakci Strejček.

S Langerem do značné míry souhlasí i šéf pražské ODS a šéf zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný. „Je fakt, že mnohdy k odborným tématům u nás chybí hlas. Pokud jde o zdravotnictví, tak se snažím předsedu Nečase podporovat po odborné i politické stránce. Není možné, aby Petr Nečas zůstal sám jako kůl v plotě. Rozhodně bych si přál větší aktivitu vrcholných představitelů ODS a ministrů a aby více hájily politické a odborné postoje ODS," říká Šťastný.

Související: Z ODS odchází členové. Strana přišla o 4 tisíce lidí

Langerův rozhovor nepotěšil místopředsedu poslaneckého klubu ODS Jana Vidíma. „K tomu se nebudu vyjadřovat. Špinavé prádlo se má prát doma, a ne přes média. Pokud má ODS nějaké problémy, má si je vyřešit na kongresu," řekl redakci Vidím.

Nečas nemá tým a dělníky

Poslankyně Zdeňka Horníková se domnívá, že Langer má v řadě věcí pravdu. „Po dvaceti letech dochází ke generační obměně a výrazné osobnosti nám moc nevyrostly, což se projevuje i ve vedení. Personální krize ale není jenom problém ODS. Ani ostatní strany nemají osobnosti a jsou tu jen staré tváře typu Kalouska či Schwarzenberga. Vyrůstají nám přízemní kytičky, ale žádné růže. Problémem také je, že se dnes snažíme vše řešit přes internet, ale členové ODS by měli znát ty lidi osobně. Není pak divu, že nějaké místopředsedy ani pomalu neznají, když je v životě neviděli ani neslyšeli," míní poslankyně.

„Je pravda, že Petr Nečas kolem sebe nemá tým. Nemá dělníky. On to sám nemůže všechno zvládat. Strana by měla být tak trochu jako mraveniště, fungující organismus, kde každý ví, kde je jeho místo a co má dělat rámci společných hodnot a týmového ducha," dodala poslankyně.

Z ODS výběrčí daní

Situaci nevidí moc dobře ani senátor Jiří Pospíšil. „ODS pod vlivem vládní operativy a řešení rozporů v nesourodé koalici postupně ztrácí svůj směr a stává se jen obhájcem účetních pseudoreforem a výběrčím daní. Na politiku malého státu vzpomínají už jen starci," posteskl si senátor.

K tématu: Je pravičák a vzteká se: Nečas lže a zrazuje ODS

I poslankyně Jana Černochová nestrká hlavu do písku. „Rozhovor Ivana Langera v Týdnu je velmi otevřený, neschovává se za fráze a politické floskule a i já vidím současnou situaci v ODS hodně podobně. Rozhodně si však nemyslím, že by měl být na podzim volební kongres strany a mělo by se převolovat vedení. Rozhovor v žádném případě nechápu jako kritiku premiéra, ale jako šťouchnutí do místopředsedů, kteří by měli přestat řešit na prvním místě sami sebe a měli by být aktivnější ve vnitrostranickém dění," řekla ParlamentnímListům.cz Černochová.

Psali jsme: V ODS se na Nečase chystá "atentát"

Neděje se nic mimořádného

Europoslanec a člen výkonné rady Hynek Fajmon nevidí situaci až tak černě. „To, že je ODS zatížena vládnutím, je zcela normální v situaci, kdy jsme ve vládě a máme premiéra. Místopředsedové ODS podávají diferenciovaný výkon, který kongres vyhodnotí. A klíčová role předsedy a premiéra je v grémiu standardem. Bylo tomu tak za Klause i za Topolánka. Takže celkově vzato se neděje nic mimořádného. Nicméně prostor pro zlepšování politiky existuje. Strana se bude muset nyní soustředit na obhajobu vlastní politiky a krajské volby," říká Fajmon.

Poslanec Pavel Bém v zásadě s Langerem souhlasí. "Snad bych jen přidal, že tento fenomén postihuje každou vládnoucí politickou stranu. A je téměř jedno, kdo je u moci. Souhlasím také s tím, že tíha odpovědnosti na předsedovi je enormní a že mu místopředsedové musí pomáhat. Souhlasím také s tím, že politická ideologická práce se nesmí ze života žádné strany vytratit. Pokud se tak stane, strana zahyne," uvedl poslanec.

„Vnitrostranické věci, které mě bezprostředně netýkají, nekomentuji," reagoval stručně senátor Luděk Sefzig.

Kdo jsou místopředsedové ODS

Současné vedení ODS nevypadá navenek příliš silně. První místopředsedkyně Miroslava Němcová roli „krytí zad Nečasovi" nehraje. Má spíše funkci konsensuální a nekonfliktní předsedkyně sněmovny a je populární u voličů. Nemá ambice příliš zasahovat do „reálpolitiky" a ostrými prohlášeními by o pozici „ikony" přišla. Navíc nemá za sebou silné regiony. Vysočina je ráda, že má dva členy výkonné rady.

Čtěte také: Vondra může děkovat Drobilovi. Být první, už by byl pryč

Pavel Blažek ze silného jihomoravského regionu, který měl mít na starosti stranické záležitosti a stranické regiony, své povinnosti podle mnohých pozorovatelů přinejmenším zanedbává a jeho vztah s předsedou ODS se navíc silně ochladil po jeho odvolání z dozorčí rady Lesů ČR, které mělo být odvetou za to, že Blažek v Brně podpořil koalici ODS s ČSSD a socialistickým primátorem, ačkoli byla možná koalice středopravicová s primátorem z ODS.

Čtěte také: ODS stojí za Drobilem: Zůstaň v politice a bojuj

Jiří Pospíšil si především hledí svého ministerstva a stranickou politiku obecně neprezentuje. Ministr obrany Alexandr Vondra je oslaben kauzou Promopro, ale ani před ní příliš nekomunikoval stranická témata. A Pavel Drobil zvažuje odchod z politiky kvůli mediálnímu tlaku v kauze Libora Michálka na Státním fondu životního prostředí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…