Skokan (VV): Prosadili jsme větší citlivost v sociální reformě

13.09.2011 8:50

Jsem rád, že po pátečním hlasování ve sněmovně mám dobrou zprávu pro pisatele desítek emailů, kteří se na mě obraceli v souvislosti se sociální reformou.

Skokan (VV): Prosadili jsme větší citlivost v sociální reformě

I díky Věcem veřejným se koalici podařilo odhlasovat pozměňovací návrhy, korigující přesně ty body, které budily mezi odborníky, politiky i lidmi největší diskuse.

Rozpravy kolem zákonů první fáze sociální reformy byly složité a je třeba připomenout, že Věci veřejné všem rozumným podnětům bedlivě naslouchaly. Důkazem toho byl i fakt, že díky iniciativě našich poslanců, kteří jsou členové sociálního výboru (Martin Vacek, předseda výboru, Dagmar Navrátilová, členka výboru), vznikla pracovní skupina, která se případnými změnami oproti vládní předloze ministra Drábka zabývala během tří letních měsíců.

I mně osobně psaly desítky lidí o svých obavách ze zhoršení svého života hlavně v souvislosti s plánovanou změnou v poskytování příspěvku na péči o člověka s postižením a také kvůli jinak nastavenému nároku na příspěvek na speciální pomůcky a na mobilitu. Právě díky Věcem veřejným se v případě příspěvku na péči podařilo nakonec odhlasovat variantu, která je pro jeho příjemce citlivější. Nakonec tedy půjdou tyto peníze přímo za člověkem a ne za službou. To uklidní každého, kdo se obával toho, že nové přenastavení nabourá léta budované vztahy rodinné a sousedské i neformální typy péče, bez které se lidé s postižením neobejdou. Tito lidé se už nemusejí bát, že se buď stanou vězni ve svých bytech, nebo se budou muset spoléhat na ústavní péči.

Stejně tak Věci veřejné vnímaly složitou situaci rodičů dětí například s autismem, kteří se báli, že reforma na ně nepamatuje s příspěvkem na speciální pomůcky nebo na mobilitu. Ten sice skutečně podle zákona poputuje výhradně k lidem s těžšími formami mentálního postižení, ministr Drábek ale přislíbil řešit okruh lidí s lehčími formami handicapu vyhláškou. Věřím, že i tento, byť menší vyjednaný úspěch, potěší například tu maminku autistického chlapečka, která mi psala, že právě díky výukovým programům na počítači může její syn zvládat školní výuku, orientovat se ve světě a začlenit se mezi vrstevníky, zatímco jinak by zůstal na úrovni ustrašeného, osamělého, dvouletého děcka.

Oba naši poslanci ze sociálního výboru jsou podepsáni také pod změnou zákona o pomoci v hmotné nouzi, kterou jsme pak v koalici schválili. Ta se týká rodičů, kteří pečují o děti do 10 let v 1. stupni závislosti. Původní vládní návrh je totiž nepovažoval za osoby v hmotné nouzi, takže pokud by nevykonávali veřejně prospěšné práce, ztratili by nárok na příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, případně i na mimořádnou okamžitou pomoc. Pro nejchudší by to v konečném důsledku mohlo znamenat finanční propad až o 4000 Kč. Na tyto katastrofální důsledky tedy nakonec také nedojde. Sečteno a podtrženo, Věci veřejné opět zafungovali jako zodpovědná pojistka proti necitlivým důsledkům nových právních úprav. Veřejnosti můžu za sebe zodpovědně slíbit, že v tomto úsilí budu i nadále pokračovat.

Více:
Důchodové a sociální reformy prošly: Opozice ale zatínala pěst

##PROFIL 2298##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

9:15 SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

„Nic dlouhodobého po dnešní vládě nezůstane. Vládne proti všem, tak se dá čekat, že příští kabinet v…