Třetí nejsilnější jsou komunisté, zjistil SANEP v průzkumu preferencí

13.09.2011 12:08

Stále více voličů oslovuje KSČM svou rétorikou a poměrně razantní kritikou prováděných reforem. Ukázal to zářijový průzkum volebních preferencí SANEP, který komunistům přisoudil třetí místo. Jasně vítězí i přes mírný preferenční pokles ČSSD, bez níž by nebylo možné sestavit žádnou vládu, leda by se spojily všechny zbývající hodně různorodé strany.

Třetí nejsilnější jsou komunisté, zjistil SANEP v průzkumu preferencí

Dominantní postavení ČSSD potvrdil nejnovější průzkum volebních preferencí, který ve dnech 1. až 7. září uskutečnila společnost SANEP. Sociální demokraté v něm získali 33,2 procenta hlasů, s velkým odstupem následuje druhá ODS s 18 procenty. Třetí místo zaujala KSČM se ziskem 14,3 procenta, do sněmovny by ještě prošly TOP 09 se 14,2 procenta a KDU-ČSL s 5,6 procenta. Vládní Věci veřejné našly v průzkumu podporu jen 3,3 procenta respondentů.

Dosažené výsledky ukazují, že komunisté oslovují svou rétorikou a poměrně razantní kritikou stále více voličů. Lze tak říci, že KSČM dokáže rozšířit svoji voličskou základnu nejen o nevoliče, kteří nejsou spokojeni se stávajícími politickými, či sociálními poměry, ale i o voliče ČSSD, kterým nemusí připadat obhajoba principů sociálního státu z úst čelních představitelů sociální demokracie dostatečně důrazná.

Celá zpráva společnosti SANEP ZDE

Levicová koalice by měla 112 mandátů

Podle tohoto průzkumu by ČSSD měla ve sněmovně 78 křesel, ODS 42, KSČM 34, TOP 09 by zastupovalo 33 poslanců a KDU-ČSL třináct. Levicová koalice by tak měla sílu 112 mandátů, teoretická koalice ČSSD s ODS by byla tvořena 120 poslanci a koalice s TOP 09 111 poslanci. S lidovci by ČSSD dala dohromady jen 91 hlasů.

Z koaličních roztržek, v nichž figurovali především představitelé TOP 09 a VV, pak patrně těží ODS, která i v tomto sledovaném období zaznamenala opětovný byť mírný růst volebních preferencí. Občanští demokraté se v rámci poslaneckých voleb těší největší podpoře obyvatel středních Čech, naopak nejméně jí jsou nakloněni obyvatelé Moravskoslezského kraje.

V krajích je stále oranžovo, Věci veřejné propadly

Konkurenční TOP 09 vítězí pouze v Praze a naopak nejmenší podporu má u obyvatel Vysočiny a severní Moravy. Ve všech krajích s výjimkou hlavního města získali nejvíce hlasů sociální demokraté, ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji za nimi skončili komunisté. Věci veřejné se přes pět procent dostaly jen u voličů z Prahy.

K věci:

Vládo, lidé tě v průzkumu opět vypráskali. Levice má většinu 

ČSSD by s komunisty znovu ovládla sněmovnu. Levice posiluje 

Budu volit komunisty, rozléhá se Českem. Konkurence v pozoru

Foto: Hans Štembera




Sledujeme výzkumy MÉDEA RESEARCH, STEM, CVVM, FI a SANEP

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…