Havel (ČSSD): EU má na řešení krize dostatek nástrojů. Optimismus je na místě

16.09.2011 5:27

Na dnešním plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku proběhla ostrá debata o současné dluhové krizi a hospodářských potížích eurozóny za přítomnosti eurokomisaře zodpovědného za oblast hospodářské a měnové politiky EU, Olliho Rehna.

Havel (ČSSD): EU má na řešení krize dostatek nástrojů. Optimismus je na místě

Předseda frakce socialistů a demokratů v Evropském parlamentu Martin Schulz varoval, že právě sociální soudržnost v Evropě je pod silným tlakem. "Jsme znovu v hluboké krizi. Tato krize ohrožuje evropskou jednotu a klíčová otázka není o slabosti eura, ale o slabosti těch, kteří by měli řešit tuto krizi, tedy členů Rady ministrů, kde vládne pravicová většina."

Europoslanec a člen Rozpočtového výboru Jiří Havel ve svém písemném prohlášení zdůrazňuje, že jedním z předpokladů evropské integrace bylo založení jednotného vnitřního trhu na principu čtyř svobod, k čemuž měla přispět i jednotná měna Euro. Dynamický vývoj ukázal, jak je v reálu obtížné vytvořit měnovou unii bez adekvátního fiskálního a institucionálního rámce. Jedná se o logický řetězec událostí, který může směřovat ke stabilní a silné Evropě.

Havel se domnívá, že měnová a fiskální politika eurozóny má být posílena emisí evropských dluhopisů a zavedením daně z bankovních převodů. Havel k tomu dodává: "Jedná se o komplexní řešení stávající krize, které pokrývá všechny klíčové oblasti dané problematiky, tedy finanční sektor, fiskální politiku a konkurenceschopnost Evropské měnové unie respektive Evropské unie. Celkově se domnívám, že EU má při řešení dané situace dostatek nástrojů a že se podaří tuto krizi úspěšně zažehnat. Optimismus je na místě."

Poměrně důrazně se k věci včera ve Štrasburku vyjádřil český europoslanec Pavel Poc. „Jestli už jsme dospělí tak  připustíme,  že evropský projekt prostě musí pokračovat stůj co stůj. Jen se musíme konečně rozhodnout a uznat že potřebujeme evropskou federaci. Nebo jsme stále ještě naivní děti, které se domnívají, že jejich bábovička je důležitější než pískoviště a znovu vyryjeme do evropské mapy státní hranice, oplotíme je a postavíme na ně budky s panáčky."

Dále čtěte:
Kožušník (ODS): Cesta z krize? Více konkurence a méně byrokracie
Klaus: Řeky jsem neurážel. Ani Češi nepracují jako Němci

##PROFIL 3350##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Lež se nastoluje jako světový řád

12:12 Lachnit (ANO): Lež se nastoluje jako světový řád

Třicet, čtyřicet, nebo sedmdesát? Nedá se to přesně spočítat, ale bylo to hodně. Odpor k vládní poli…