Na Šluknovsku se musí obnovit dialog, žádá aktivista

14.09.2011 20:16

Ve Šluknovském výběžku stále panuje napětí. Budou zde proto trvale posíleny policejní hlídky, oznámila vicepremiérka Karolína Peake (VV) na tiskové konferenci po jednání vlády. K situaci mluvil v pořadu Interview ČT 24 Kumar Vishwanathan, ředitel občanského sdružení Vzájemné soužití.

Na Šluknovsku se musí obnovit dialog, žádá aktivista

Podle Vishwanathana je dialog možný jen, když je důvěra. Bohužel situace na Šluknovsku je prý jako házení hrášku proti zdi.

Nikde jsem se nesetkal s takovou beznadějí jako na Šluknovsku

„Šluknovsko je specifické, protože nikde jsem se nepotkal s takovou beznadějí. Z Varnsdorfu prý mladí lidé utíkají pryč do velkých měst kvůli práci. Starší lidé zůstávají a nemají kam jinam jít. V posledních dvaceti letech se zavřely významné závody. Zásadní problém je to, že lidé, co křičí „Cigáni do práce", sami nemají zaměstnání. Pracovní uplatnění je tam minimální," vysvětluje Vishwanathan.

V oblasti údajně selhal dialog i občané. Jedná se o strukturální problém, který se nevyřeší, ani když Romové odejdou.

SLEDUJEME téma Šluknovsko

„Policie je dočasným řešením. Měl by se obnovit dialog. Starosta Varnsdorfu s tím začíná. Snaží se, aby diskusi dostal do nějaké haly a ne na ulici mezi rozzlobený dav," chválí Vishwanathan na ČT 24.

Nesmíme importovat řešení do krajiny

„Nesmíme udělat chybu a importovat řešení do krajiny. To řešení znají místní lidé. Zaměstnanost, kriminalita - musejí se dohodnout, co s tím může dělat vláda, lidé, kraj, starosta. Výstup by měl být podpořen vládou," navrhuje Vishwanathan.

Dodává, že lidé na Šluknovsku nejsou agresivní. Možná to první setkání nebude úspěšné, ale starosta Varnsdrofu Martin Louka kvůli tomu nesmí polevovat.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…