Ekonom Sedláček poučí lidi o penězích a reformách. V televizi

15.09.2011 20:09

Pořad Suma sumárum aneb Kde jsou mé peníze zahájí vysílání své druhé řady 15. 9. 2011, opět na ČT1 ve 21:00 hod a tak, jako tomu bylo i u první řady, bude následovat diskuze s odborníky na kanálu ČT24. Spojovacím článkem mezi vysíláním pořadu na ČT1 a následnou živou diskusí ve studiu na ČT24 je hlavní téma každého dílu a příběh konkrétní rodiny či osob, který divák shlédne ještě před zahájením diskuse na zpravodajském kanálu ČT24.

Ekonom Sedláček poučí lidi o penězích a reformách. V televizi

Odborníci ve studiu budou konfrontováni přímo s těmito jednotlivými příběhy a diváci mohou do pořadu vstupovat svými dotazy a tak se spolupodílet na jeho obsahu.

Snahou producenta Karla Arbese prý bylo zaujmout co nejširší veřejnost a aktuálně interaktivně komunikovat názory diváků a návštěvníků internetu.

Čtěte také:

Na otázku, jak se mu podařilo docílit současné úspěšnosti, odpovídá: „Snažíme se vysílat pořad srozumitelně, aby zaujal a na druhé straně byl odborně na vysoké úrovni, objektivní a pracoval s ověřenými fakty. To se podařilo výběrem tvůrčího štábu, který má toto myšlení, je vysoce kreativní a výroba pořadu se mu stala koníčkem. Druhým aspektem je to, že se podařilo oslovit také významné odborníky s velkou společenskou prestiží."

Čtěte také:

Podle Martina Beinhauera, šéfdramaturga a moderátora, se pak dá o podzimní řadě pořadu Suma sumárum aneb Kde jsou mé peníze říct, že zatímco v první sérii se vytahovaly z šuplíků smlouvy, pojistky a úvěry, které mají skoro všichni, podzimní série bude trochu jiná.

Čtěte také:
Koncesionář Okamura dnes vyhrál spor s ČT. Chtěla po něm přes 10 tisíc

"V této podzimní sérii se snažíme upozornit lidi dopředu, co je čeká, na co se mají připravit. Používáme statistiky a čísla z exkluzivních průzkumů veřejného mínění, zaměřujeme se na silná témata, která se týkají všech, například na důchodovou nebo zdravotní reformu. Bouráme v lidech zakořeněné mýty a představy například o pojištěných nebo nepojištěných vkladech v bankách, o tom jestli je finančně výhodnější nájem nebo hypotéka. Vycházíme z toho, že nás všechny v této hektické době čekají změny. Ty se v jednotlivých dílech Suma sumárum snažíme pojmenovat, rozebrat s odborníky a doporučit lidem na co se mají připravit, co je čeká, co mohou změnit a především jak se mohou se svými financemi naučit zacházet tak, aby je zbytečně nevyhazovali oknem, ale aby je ušetřili anebo aby jim peníze vydělávaly," prozradil Beinhauer.

Pomůže finanční gramotnosti Čechů?

Základní ambicí projektu Suma sumárum aneb Kde jsou mé peníze bylo a stále je, aktivovat lidi všech věkových kategorií více se zajímat o to, jak lépe ovládat vlastní peníze a naučit širokou veřejnost lépe se orientovat v různých finančních produktech a službách.

Vysvětlením základních principů fungování jednotlivých finančních produktů se tvůrci snaží předejít složitým životním situacím, do kterých se lidé dostávají a které nezřídka končí osobním bankrotem. Na druhou stranu se pořad snaží ukázat, jaké jsou výhody používání jednotlivých finančních produktů a jak lze s penězi pracovat ve vlastní prospěch.

Čtěte také:

Aktivitu lidí k uspořádání vlastních financí chce projekt vyburcovat zábavným a moderním pojetím pořadu, nechce diváka pouze učit, ale ukázat mu, že finanční odborníci jsou obyčejní lidé. Vytáhne je ven z prostředí jejich kanceláří, budou se vozit auty, metrem, postaví je do prostředí, které jim není vlastní. Na vrakovištích, na střechách, v pasážích se jich budou moderátoři ptát, jak situaci vidí a co by poradili.

Ukáže divákům, že džungle financí není zase tak složitá a že pochopit základní pojmy je vlastně jednoduché a tím, že je pochopí, může každý předejít spoustě problémů, které číhají na každém rohu.

Čtěte také:
Ekonomka Šichtařová: Svádět Šluknovsko na lichváře je alibismus
Smrtící půjčky pro chudé. Čtěte o blahobytu lichvářů v Čechách

Ty se nevyhnuly kdysi ani Tomáši Sedláčkovi, odborníkovi, který se stal jednou z tváří pořadu Suma sumárum aneb Kde jsou mé peníze.

„V porevolučních letech jsem společně s kamarády založil malou firmu na prodej počítačů. Jenže se nám nedařilo, jak jsme si představovali. A proto jsme museli firmu nakonec zavřít. To jsem byl ale opravdu ještě hodně mladý a tento neuvážený krok přisuzuji nerozvážnosti nadšeného studenta. Pořad Suma sumárum mi přišel, jako hrozně užitečný, který tady do jisté míry chybí. Žijeme totiž v době, ve které jsou peníze neodmyslitelnou součástí víc než kdy jindy předtím. Za drtivou většinu společenských vymožeností musíme platit. A naopak ty, které jsou zadarmo, jako třeba přátelství, mají hodnotu, na kterou současná společnost zapomíná. Jak to bude v budoucnosti, nedokážu říct, ale ten trend je zatím jednoznačný. Každopádně Suma sumárum je praktický, ale zároveň je v něm určitý filozofický přesah, který se mi líbí. A to jsou důvody, proč jsem na spolupráci kývl. Myslím si totiž, že role ekonomů spočívá i v tom, aby se pokusili do jisté míry pomoci ostatním lidem vysvětlovat, jak vypadají „vnitřnosti" našeho současného systému," uvedl známý ekonom na adresu nové série pořadu.

Čtěte také:
Dlužíte pár korun, jdete pod most. České exekuce krutější než v USA

Pořad je protknutý moderní grafikou a hudbou, obsahuje množství rubrik tak, aby diváka připoutal a podvědomě donutil začít přemýšlet. Nově bude spolupracovat s agenturou IPSOS, jejíž výzkumy budou prováděny exkluzivně pro tento pořad a jejichž výsledky budou mít možnost posoudit i odborníci. Pořad nadále nebude jen vysvětlovat a memorovat základní pojmy moderního finančnictví, ukáže na reálných situacích, kde lidé dělají chyby, co je k tomu vede a jak začít jednat správně. Pořad by měl i nadále lidi učit, jak se lze přizpůsobit fungování moderní společnosti tak, aby netrpěli a potažmo z jejího fungování profitovali.

Čtěte také:
Stát hospodaří jako domácnosti. Dluh je stejný, říká Keller

Každý díl pořadu se opět věnuje jednomu tématu, témata vycházejí z fungování člověka a jeho rodiny v dnešní společnosti a jeho zkušeností a potřeb. Vychází ze dvou reálných příběhů, zjistí, s jakými problémy se rodina potýkala nebo stále potýká. Odborníci vysvětlí zásadní pochybení rodiny při zacházení s finančním produktem, objasní základní pojmy a poradí, jak danou situaci vyřešit. Známé osobnosti nám ukážou, jestli znají základní finanční pojmy a zda se do podobné situace nemohou dostat také. Děti nám řeknou, jak situaci vidí ony a možná nás překvapí, jak moc o světě financí vědí a jak logicky o věcech přemýšlejí. Známý makroekonom a jedna z tváří projektu, Tomáš Sedláček, se podívá na problém z nadhledu a tak trochu filozoficky. Moderátoři za diváka ověří, jak jednotlivé produkty opravdu fungují tak, že se půjdou přímo zeptat do bank a jiných institucí. A na závěr se pořad pokusí poradit, jak lze peníze investovat tak, aby přinesly další peníze.

A na jaká témata se diváci mohou již od čtvrtečního večera těšit?

1. Bydlení v rámci rodinného rozpočtu - nájem x hypotéka, deregulace nájemného

2. Rodinný rozpočet - platby za energii, plyn, možnost šetření, regulace státem, rekonstrukce bytu může přispět k úsporám v rodinném rozpočtu (možnost využití např. úvěru ze stavebního spoření)

3. Pojištěné vklady - do kolika jsou pojištěny vklady v bankách, jaké vklady jsou pojištěny a co to znamená, co s volnými penězi

4. Rodičovská příspěvek a rodinný rozpočet, práce na rodičovské dovolené, kdy může člověk pobírající rodičovský příspěvek pracovat, mít doplňkový příjem atp....

5. Povinné ručení automobilu, havarijní pojistka, nehoda - jak ušetřit, co všechno je pojištěno, co dělat při nehodě

6. Zdravotní reforma - co všechno platíme my, co platí stát, co se změní po reformě, co je standart, aktuální téma dle stavu legislativy

7. Pojištění při úrazu a nemoci - co lze a nelze pojistit, jak se pojistit co nejlépe a co - nejefektivněji - zdravotní připojištění pobytu při hospitalizaci v nemocnici

8. Stavební spoření a možnosti financování vlastního bydlení - překlenovací úvěry, úvěry na stavbu a nákup bydlení a jak to bude dál

9. Důchodová reforma - novinky a změny

10. Daně a poplatky - jaké daně existují, z čeho všeho platíme daně, jaké další poplatky státu platíme, co se bude měnit a co to pro nás bude znamenat, přehled daňových úlev u spořících produktů (životní pojištění, penzijní připojištění, stavební spoření)

11. Důchod, předčasný důchod, invalidní důchod - jak se počítá výše, kdy můžeme jít do důchodu (v souvislosti s důchodovou reformou) pojištění invalidity

12. Úvěry a půjčky před vánoci - na co si půjčovat a jak, na co si nepůjčovat, tipy a triky

13. Investice v rodinném rozpočtu - jak můžeme peníze nechat vydělávat

Čtěte také:
Uhde: Možná mi premiér doporučí ředitele ČT. Rozhodnu se ale sám

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…