Ekonom Raiffeisenbank: Zpomalení ekonomiky pro Česko přijde v lednu

16.09.2011 16:03

Téměř všichni ekonomové předvídají, že ekonomika eurozóny se zpomaluje. A to podle ekonoma Raiffeisenbank Güntera Deubera pocítí i Česko. Zbrždění Češi podle něj mají očekávat koncem tohoto roku, ale především začátkem roku příštího.

Ekonom Raiffeisenbank: Zpomalení ekonomiky pro Česko přijde v lednu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Předpokládané zpomalení ekonomiky v eurozóně výrazně přibrzdí i střední a východní Evropu, která je na největších evropských zemích do značné míry závislá. Z nejnovější analýzy Evropské komise vyplývá, že eurozóna v tomto čtvrtletí bude  růst o 0,2 procenta, na konci roku pak už má jít jen o desetinu. Podobně to vidí i ekonom Raiffeisenbank Günter Deuber.

„V eurozóně budeme mít ve druhé polovině roku víceméně stagnaci. A to pochopitelně střední a východní Evropa pocítí, ve druhé polovině tohoto roku a hlavně pak na začátku toho příštího. Proto jsme také příliš nesnížili naše odhady růstu na tento rok - o nějaké 0,1 procenta - a podobně pro Česko a nebo Polsko. Je ale třeba brát v potaz, že tempo, s jakým ekonomika roste, se teď stabilizuje. Zpomalení pak bude výrazněji cítit ve druhé polovině roku a zejména pak na počátku roku 2012,"  řekl v rozhovoru pro Rádio Česko Günter Deuber.

Podle něho to přibrzdí ty sektory či oblasti, která jsou cyklická. „Prostě proto, že jsme po finanční a globální krizi zažívali cyklické oživení. Mezi tato cyklická odvětví patří mnohá technologicky průměrně náročná odvětví, jako je výroba aut a tak dále. A v těch patří Německo ke špičce," zmínil dále ekonom Raiffeisenbank.

Podle něj ovšem není Německo špičkou v technologicky nejnáročnějších oborech, ale střední Evropa, potažmo i Česko se na ně naopak soustředí. A i přesto i tady k ochlazení zájmu v roce 2012 dojde.

„K tomu bych dodal ještě jedno: V posledních několika letech se mluvilo o německém zázraku, o tom, jak Německo zvládlo udržet růst mezd na uzdě a tak dále. Je ale třeba asi uvědomit, že mu střední Evropa pomohla. Mnohé věci totiž pro něj vyrábí. Teď je to ale problém. Proto jsme také očekávaný růst pro střední Evropu snížili výrazněji než pro jihovýchodní Evropu, která stále trpí domácími problémy, něčím, co bych nazval domácími strukturálními problémy," řekl dále Deuber.

Nejvíce zpomalí Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko

Podle jeho názoru ale by Česko nemuselo krizi pocítit tak závažně. Z regionu střední a východní Evropy ale nejvýrazněji zpomalí - a to nejen kvůli ochlazení v Německu -  země na jihovýchodě Evropy, které jsou závislé na externím financování.

„Tedy Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko. V Rusku je už možné sledovat jistý tlumený dopad toho, že svět roste pomaleji, což ovlivňuje ceny ropy a železa. Něco podobného je možné sledovat i na Ukrajině. No a co se střední Evropy týče, tam bude zlobivým dítětem opět Maďarsko. Prostě proto, že s růstem, který čekáme - tedy dvě procenta letos a 1,5 procenta v příštím roce - bude mít vláda problém plnit slíbenou fiskální konsolidaci a lákat kapitál, který přitom tolik potřebují," řekl dále německý ekonom s tím, že výše zmiňované země mají navíc vyšší dluhy, nejen ve srovnání s ostatními rozvíjejícími se trhy, ale i ve srovnání s rozvinutými trhy.

Ekonom Raiffeisenbank ovšem nemůže jednoznačně říci, které země v našem regionu tu situaci významně nezvládnout a budou tak potřebovat mezinárodní pomoc. O tom je prý předčasné mluvit a je třeba si počkat na to, zda opět dojde v roce 2012 k postupnému nastartování růstu.

„A to je ostatně i scénář, který považujeme za nejpravděpodobnější. Amerika totiž podle nás nespadne do recese. Pokud ale v druhé polovině roku 2012 nedojde na výrazné oživení, pak se některé země v regionu možná opět budou muset obrátit na mezinárodní finanční instituce," upozornil Deuber v této souvislosti.

Mají dluhy s krátkodobou splatností

Podle něj je ale třeba mít na paměti, že například Maďarsko anebo Rumunsko mají dluhy s relativně krátkodobou splatností a navíc mnoho jejich dluhů vlastní cizinci.

„Přitom krize eurozóny nám ukázala, že právě to je jedno z významných rizik. Portugalsko s tím mělo problémy. Stejně tak i Řecko, Itálie a Španělsko mají potíž s tím, že hodně jejich dluhů vlastní zahraniční věřitelé, pokud to srovnáme například s Británií anebo Amerikou. Což znamená, že vás eroze globální důvěry, důvěry investorů, může o to spíš zranit," dodal ekonom Deuber pro Rádio Česko.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…