Poc (ČSSD): Evropa bez vlády krizi nevyřeší

20.09.2011 4:30

Současná ekonomická krize v Evropě prokázala nutnost urychleného pokračování integračních procesů. Měnová unie bez silného ekonomického řízení evidentně na záchranu eura nestačí. Ať už politici používají termín ekonomické vládnutí nebo ekonomická vláda, obsah je víceméně stejný.

Poc (ČSSD): Evropa bez vlády krizi nevyřeší

Sociálně-demokratičtí europoslanci dali při debatě o krizi eura ve Štrasburku jasně najevo, že požadují změnu, rychlou a zásadní. Dosavadní struktura, fungování a pravomoci evropských institucí nemohou situaci optimálně řešit. Cílené útoky na evropskou měnu tak mají mnohem větší šanci na úspěch. Navíc někteří představitelé členských států, kteří se 21. července dohodli na opatřeních k záchraně evropské měny, se na domácí scéně snaží zachránit své politické pozice a své postoje populisticky mění.

Nejde jen o to, co bude dál s Řeckem. Bez silné fiskální a politické unie se podle frakce sociálních demokratů celý evropský projekt zhroutí. Evropská unie se rozpadne, společná měna přestane existovat a starý kontinent se vrátí k systému národních států hospodařících na „vlastním písečku".

„Řešení je jen jedno a není až tak složité. Jen se musíme konečně rozhodnout," prohlásil včera ve Štrasburku český europoslanec Pavel Poc. „Buď už jsme dospělí a  připustíme,  že evropský projekt prostě musí pokračovat stůj co stůj. Že potřebujeme evropskou federaci. Nebo jsme stále ještě naivní děti, které se domnívají, že jejich bábovička je důležitější než pískoviště. Znovu vyryjeme do evropské mapy státní hranice, oplotíme je a postavíme na ně budky s panáčky," dodal Poc.

Dále čtěte:
Havel (ČSSD): EU má na řešení krize dostatek nástrojů. Optimismus je na místě 
Kožušník (ODS): Cesta z krize? Více konkurence a méně byrokracie

##PROFIL 1540##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.