Klaus lituje, že sám někomu za svou politickou kariéru nenafackoval

23.09.2011 17:35

Český prezident Václav Klaus dnes v New Yorku k incidentu ministra financí Miroslava Kalouska u sněmovny uvedl, že se mu fackování nezdá správné. Za důvod k rezignaci je ale nepovažuje. Kalousek ve středu zfackoval asi dvacetiletého mladíka, jenž na něho prý pokřikoval, že je zloděj a bude viset.

Klaus lituje, že sám někomu za svou politickou kariéru nenafackoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

"Fackování se mi nezdá správné. Na druhé straně mám skoro pocit, že jsem ve své politické kariéře udělal chybu, že jsem někomu facku nedal. Myslím, že by si to mnozí zasloužili," řekl Klaus. Podle něj by se mělo spíše diskutovat o tom, jestli "má někdo hrubě napadnout předního politika, a potom teprve druhou věc diskutovat o tom, jak on sám má zareagovat". 

Sám ministr financí komentoval ve středu incident slovy, že "jeden drzý spratek dostal čtyři facky". Premiér Petr Nečas k tomu ve středu uvedl, že vláda konstatovala, že Kalousek rozhodně neaspiruje na titul pedagog roku. Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka naopak ministra kvůli facce vyzval k rezignaci. 

Pořádná facka člověku neškodí, když je drzý

"Když mě někdo uráží, tak jsem naprosto oprávněn mu dát facku. Doufám, že to bude mít dostatečný pedagogický efekt," řekl dnes naopak ministr zahraničních věcí a Kalouskův šéf ve straně TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Pod jistou úrovní se sluší i pořádná facka. Já když jsem byl drzý, tak jsem od otce taky dostal facku, to člověku neškodí," dodal. 

Zároveň si povzdechl, že je škoda, že se lidé už na rozdíl od předminulého století nemohou vyzývat k souboji. "Asi by to bylo ozdravné, kdyby každý člověk, který někoho uráží byl v nebezpečí, že mu propíchnou břicho," řekl ministr, který je spolu s Klausem v New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN. Nečas dnes nicméně v souvislosti s Kalouskovým incidentem vyjádřil obavu o ministrovo zdraví. S "velkým znepokojením" prý v posledních dnech a měsících pozoruje "stupňující se velkou únavu" ministra financí. Kalousek mu obratem vzkázal, že se cítí naprosto zdráv, a že si premiér nemusí dělat obavy. 

Ani Schwarzenberg si nemyslí, že by ministr financí měl nějaké problémy. "Ne, opravdu ne. On je svůj, bohudíky. Aspoň máme jednu osobu ve vládě, která je výrazná," podotkl šéf české diplomacie.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …