Psychicky nevyrovnaný kmotr Kalousek. ODS zírá na ministrův rozhovor

23.09.2011 11:24

AKTUALIZOVÁNO Petr Nečas je premiérem jenom z milosti kmotrů ODS a zdánliví soupeři ČSSD a ODS jsou v zásadě jedna strana, která je řízena jednou zájmovou skupinou, tvrdí v rozhovoru pro Lidové noviny ministr financí Miroslav Kalousek. Na paškál si vzal i Věci veřejné, které nemají co podmiňovat podporu uzavřené dohody o restitucích tím, zda jeden Dobeš dostane víc na dopravu, druhý Dobeš dostane víc na školství a Vítek nebude stíhán.

Psychicky nevyrovnaný kmotr Kalousek. ODS zírá na ministrův rozhovor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Takřka nikoho nešetřil v rozhovoru pro Lidové noviny ministr financí Miroslav Kalousek. V souvislosti s protinávrhem ODS na rozpočtové určení daní uvedl, že ODS začala mimořádně tápat ve svých ideových základech pod vlivem svých kmotrů, kteří rozhodují o svých penězovodech. „Premiér, který je z Rožnova, by nám dal normálně za pravdu. Ale premiér, který je premiérem jenom z milosti kmotrů z ODS, musí tomuto návrhu odporovat," zaútočil Kalousek v rozhovoru pro Lidové noviny na Petra Nečase.

Psali jsme: Bárta varuje Nečase: Pozor, jdou prý po tobě Pospíšil s Kalouskem

ODS si podle něj hrají s ČSSD na soupeře, ale v rámci velkých peněz to budou vždycky velcí kámoši, kteří se už v roce 2007 dohodli, že v energetice mají společné zájmy. „Jsou to parťáci, ať už mluví o atomové energii, nebo o těžebních limitech. V zásadě je to jedna strana, protože je řízena jednou zájmovou skupinou. Obě dvě tyhle strany už dávno ztratily schopnost se jí vzepřít," uvedl Kalousek.

Kalousek by si měl urovnat pocuchané nervy

ODS si to ale nenechala od Kalouska moc líbit a od jejích politiků schytal pár verbálních facek. "V logice tohoto uvažování můžeme lehce kontrovat, že Miroslav Kalousek je loutkou, kterou si vodí na provázku hráči v loterijním a hazardním byznysu," nepáral se s Kalouskem ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

„Já myslím, že po událostech tohoto týdne je třeba umožnit panu Kalouskovi, aby si urovnal pocuchané nervy. V každém případě by si ale měl pan Kalousek srovnat notový part, kterým tvrdí politickou muziku," sdělil redakci místopředseda ODS Pavel Drobil na rozpory v Kalouskových výrocích.

„Jednou totiž říká, že ´kmotři´ ODS si přejí vládu velké koalice a přesto, že by tu taková koalice mohla pohodlně vládnout už od roku 2006, tak tu vládne již třetí pravicová vláda - poslední v čele s Petrem Nečasem. Takže buď neplatí, že Petr Nečas je premiérem z vůle kmotrů ODS, a nebo platí, že pan Kalousek je ministrem financí již ve druhé pravicové vládě z vůle kmotrů ODS," dodal Drobil.

Slušný a poctivý chlapák Kalousek

"Myslím, že takový slušný a poctivý člověk jako Miroslav Kalousek má na více než takováto nikam nevedoucí prohlášení. A jak ho znám, on celý život hledá pravdu, tak ji konečně nalezl," ironizoval první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

Čtěte také: Kalousek rozbíjí vládu, vypálila ODS. Dostali úžeh, odmítá ministr 

„Nevím, proč si pan ministr Kalousek musí pořád dokazovat své chlapáctví verbálními i neverbálními útoky na své okolí. Věty to jsou nepravdivé a zbytečně poškozující vládu i koalici. Rozhovor je to strašně agresivní, ale já nechci zbytečně naskakovat na provokace," reaguje pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Marek Benda.

"Ministr financí uráží svého premiéra, protože potřebuje oslabit vládu. Aby mohl prosadit ekologický supetendr. Kšeft za 56 miliard ještě nikdo v tomhle státě neudělal. Capo di tutti capi," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Tomáš Jirsa. "Capo di tutti capi" je titul nejvyššího šéfa sicilské mafie. 

"Urážky a chování ministra Kalouska už mě přestávají bavit. Měl by se rozhodnout, jestli chce být naším seriozním partnerem, nebo se chovat jako podivín fackující lidi a urážející svého premiéra a koaličního partnera," zlobí se šéf pražské ODS a poslanec Boris Šťastný.

Kmotr ztrácí schopnost sebekontroly

Servítky si nebral ani europoslanec a člen Výkonné rady ODS Hynek Fajmon. "Pan Kalousek ztrácí schopnost sebekontroly a odpoutává pozornost od svých vlastních chyb. Viz fackování na ulici, neúčast na zasedáních v Evropské unii, špatný vývoj rozpočtu a nezvládnutá regulace hazardu. Chce utéct před svou zodpovědností rozbitím vlády," uvedl pro ParlamentníListy.cz Fajmon.

Poznámku o "kmotrovství" vrátil i s přídavkem Kalouskovi poslanec Aleš Rádl. "Kmotr Kalousek je zjevně rozladěn neochotou svého premiéra dát mu na hraní 56 miliard na ten jeho vypečený ekotendr, tak se prostě svým chováním na ulici a bláboly do médií tohoto typu snaží, jak se blíží rozhodnutí v této věci, stále více vyhrocovat koaliční vztahy," reagoval Rádl.

Psali jsme: Nečas a Véčka mají plán. Zamáznout Kalouskovi miliardový ekotendr 

Otrávená studna a duševní zdraví ministra financí 

Poslankyně Jana Černochová se zase obává o psychickou vyrovnanost ministra financí: "Jestli to pan Kalousek opravdu řekl a myslí to vážně, začínám se bát o jeho duševní zdraví. Samozřejmě, že jeho vyjádření je nesmysl, který nemá smysl vůbec komentovat."

Čtěte také:

Podle poslance Michala Doktora aplikuje Kalousek doktrínu otrávené studny. "Permanentní souboj o pravici za použití regulérních prostředků Kalousek prohrává, zakládá tedy tisíc ohníčků jinde a snaží se otrávit vodu studny na nádvoří ODS. Až projede TOP další volební klání, ucítí pan ministr financí, jak se žije v nemilosti kmotrů TOP," vysvětlil Doktor.

"Petr Nečas je premiérem, protože je předsedou ODS. Byl volen naprosto demokraticky. Spekulace o vlivu zájmových skupin ponechám rád médiím a těm, kdo je vytváří," uvedl europoslanec Milan Cabrnoch

Poslanec Petr Tluchoř na vyjádření Miroslava Kalouska proti ODS a Petru Nečasovi nereagoval.

Psali jsme: Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho

Véčka a církevní restituce

Ministr financí se pustil také do Věcí veřejných za to, že podle něj nemají co klást podmínky pro schválení uzavřené dohody o církevních restitucích. „Za Věci veřejné se jednání zúčastnili místopředsedkyně Klasnová a pan poslanec Babák. A my jsme neuzavřeli dohodu za předpokladu, že Dobeš dostane víc na dopravu, druhý Dobeš dostane víc na školství a Vítek nebude stíhán," prohlásil Kalousek.

„Od počátku až do konce jsme s paní Klasnovou po panu ministru financí chtěli vědět, kde na to vezmeme z rozpočtu. Pan ministr nás vždy - několikrát i vulgárně - odbyl, že to není naše věc, ale věc vlády a že ve vztahu k rozpočtu se to bude řešit na vládě, takže opravdu nechápu, proč se nyní pan ministr diví, když s tímto vyrovnáním jeho návrh rozpočtu nepočítá a hrozí tedy, že tyto výdaje půjdou opět na úkor dálnic a učitelů," oponuje pro ParlamentníListy.cz poslanec Věcí veřejných Michal Babák.

Snůška agresivních výpadů

„Takovou snůšku agresivních výpadů vůči koaličním partnerům jsem ještě neviděla. To je na úrovni rozhovorů Kristýny Kočí pro Mladou frontu Dnes," říká pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně sněmovny i Věcí veřejných Kateřina Klasnová. „Chci věřit, že byl pan ministr dočasně mentálně rozhozen," dodává eufemisticky.

„Sice mě to překvapilo, ale nemá cenu mu na tento způsob vyjadřování naskakovat. Možná cíleně provokuje, protože v politických kuloárech se šušká, že chce rozbít koalici. Pan Kalousek je nesmírně zdatný politický matador, který vidí za deset rohů," naznačuje Klasnová, že za podobným vyzněním rozhovoru zřejmě bude nějaký cílený záměr.

Na církevní restituce měl už Kalousek fůru let

„A když je pro pana Kalouska tak strašná představa, že by nedošlo k dohodě o vyrovnání s církvemi, a chce z toho obviňovat Věci veřejné, tak se ptám, proč pro to jako člověk, který se pohybuje ve vrcholné politice tolik let, něco neudělal. Když už byl ve vysoké politice, já chodila teprve na základní školu," připomíná místopředsedkyně VV Kalouskova dlouhá léta v politice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…