Šluknovský problém zasáhl i Němce v příhraničí

24.09.2011 14:52

Problémy Šluknovského výběžku začínají ztěžovat životy i obyvatelům příhraničního Saska. I v Německu totiž stále více operují čeští zloději. Při vypuknutí nepokojů letos v srpnu se pak dokonce mnozí obávali, že u nás vypukla válka. Názory našich sousedů na českou situaci se přitom různí – někteří Sasové označují Čechy za rasisty, jiní mají pro nespokojenost šluknovských obyvatel pochopení. Mnozí z nich pak vyjadřují obavy, že by čeští nepřizpůsobiví mohli přejít i na jejich stranu hranice.

Šluknovský problém zasáhl i Němce v příhraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule města Rumburk

"Dokud Cikáni zůstávají za hranicemi, je mi jedno, co se u vás děje. Ale se vstřícnou imigrační politikou německého státu mám obavy, že jim dovolí se kvůli útisku v Čechách přistěhovat sem. Máme s nimi svých problémů dost, nechci, aby se tady stalo to samé, co u vás," řekl redakci iDnes.cz Wolfgang z Grossschönau u Varnsdorfu. Podobně jako jeho sousedé, i on Romy označuje jako „Zigeuner" místo politicky korektnějšího „Roma".

Drzost Čechů nezná mezí, míní Němci

Místní obyvatelé uvádějí, že jim v letošním roce čím dál víc otravuje životy kriminalita. Saští zastupitelé o tom dokonce vyjednávali s českými starosty. Zeptáte-li se totiž místních obyvatel, skoro každý vám popíše nějakou konkrétní nepříjemnost, kterou mu zloději z české strany hranice způsobili.


"Zmizelo nám auto z garáže, další dvakrát vykradli. Zloději z Čech mají už takovou drzost, že sousedy vykradli za bílého dne. Vzali žebřík a vylezli do prvního patra," rozhořčuje se Stephanie Reichetová ze Seifhennesdorfu, který od Rumburku dělí pouze nápis státní hranice.

SLEDUJEME téma Romové a Šluknovsko



Redaktorka iDnes.cz tak živě popisuje ostražitost, kterou si místní obyvatelé vůči Čechům přisvojili. Od počátku nepokojů si pečlivě zamykají veškerý svůj majetek a na přijíždějící česká auta se už předem dívají s jistou nedůvěrou. "Nedivte se, každý den jsou noviny plné toho, co se kde zase ztratilo. Sem vaši Romové jezdí krást potraviny, čokolády, alkohol," obhajuje chování Němců hlídač v obchodě ve městě Grossschönau.

Domobrana to zařídí

Vzrůstající počet vykradených aut přinutil některé místní obyvatel k zakládání nelegálních sousedských hlídek. Obyčejným lidem v hlídání majetku pomáhají i najatí bitkaři. "Třikrát už zloděje chytli a vyřídili si to s nimi na místě. To pomohlo, od té doby je téměř klid," pochvaluje si Peter, číšník z restaurace.

Mnozí Sasové však pro rázná řešení pochopení nemá. "Dříve pro vás byli nepřátelé Němci, které jste odsunuli, nyní to chcete udělat s cikány?"podivuje se majitelka restaurace v Grosschönau. Po vypuknutí severočeských nepokojů se málo informovaní Němci bojí do Čech jezdit. Mnozí z nich se dokonce obávali, že v Česku vypukla válka. "Najednou jsme odpoledne zpoza hranice slyšeli vrtulníky, dusot koní, dělobuchy a křik. Vůbec jsme netušili, co se děje," popisuje Stephanie Reicheltová.

Čtete také:

The Economist o Šluknovsku: Nacistická perzekuce 

Nečas na útěku, vyhnul se lidem. Tak to prý bylo na Šluknovsku 

Romové se přestanou flákat a budou pracovat, zní ze Šluknovska 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…