Lidé nešetří. Zničí je, když musí zaplatit osm tisíc

25.09.2011 11:26

Je špatně a bude ještě hůř. Sobotní deník Pravo píše, že od výplaty k výplatě žije podle statistiků 20 procent českých rodin. Není to dobrý výhled, shodují se odborníci. Svůj názor opírají o to, že již v současnosti 67 procent domácností podle průzkumu STEM deklarovalo, že letos se svými příjmy vychází jen obtížně, a 62 procent domácností za poslední tři měsíce neušetřilo ani korunu.

Lidé nešetří. Zničí je, když musí zaplatit osm tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

„Růst životních nákladů, ke kterému dojde od ledna příštího roku kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty, zřejmě zaskočí řadu českých rodin.  Ministerstvo financí totiž zjistilo, že rodinný rozpočet v Česku pravidelně sestavuje pouze 37 procent domácností, 8 procent sice svoje rodinné výdaje plánuje, ale nepravidelně. Více než polovina rodin ponechává hospodaření volný průběh," uvádí Právo.

Chudnou střední vrstvy

Do problému se v poslední době nedostávají jen ti nejchudší, ale i lidé ze středních vrstev. „Mě to vůbec nepřekvapuje, taková je sociální realita v této zemi. Myslím, že po roce reformátorského experimentu to může být mezi 50 až šedesáti procenty domácností. Nečasova vláda vůbec nezná sociální situaci v zemi. A upřímně řečeno, ono jim to je jedno," prohlásil pro ParlamentníListy.cz expremiér Jiří Paroubek, za jehož vlády podle jeho slov prožívala země ekonomický vzestup.

„Je to jasný důkaz o škodlivosti politiky pravicových stran v posledních pěti letech. Jasně se ukazuje, že bohatí jsou stále bohatší a chudí stále chudší. Zároveň je veškerá zátěž díky úlevám nejbohatším, zavedeným za úřadování ministra financí Miroslava Kalouska, směřována na bedra střední třídy," doplňuje názor levice místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Chudých přibývá, rodiny bez peněz. To za mě nebylo, rozčílil se Paroubek

Podle středočeského hejtmana Davida Ratha jde o ostudu vlády. „Jde o důkaz chudoby podstatné části obyvatel. Padá to na hlavu ne ekonomické krize, ale této vlády," tvrdí Rath.

„Rodinné příjmy jsou opravdu často na doraz, to odpovídá. Otázkou je však jaké mají rodiny úspory," zamyslel se oslovený komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Nečekaný výdaj je tragedie

České domácnosti pozvolna přestávají mít vyrovnané rozpočty. Stránky výdajové začínají převyšovat stránky příjmové. A to nikdy není dobře. Pokud by se u všech domácností náhle objevil nečekaný výdaj 8 500 korun, 40 procent z nich by to ani při drastickém šetření nebylo schopno zaplatit. Takové údaje má Český statistický úřad (ČSÚ).

Nečekaný výdaj 8 500 korun by pro mnohé rodiny znamenal doslova katastrofu. Nečekanou platbu 8500 korun, jak potvrdil ČSÚ, by nedokázalo během měsíce i při sebevětším šetření a omezení jiných výdajů zaplatit 40 procent českých domácností. A taková platba může přijít kdykoliv, stačí doplatek za plyn, či elektřinu. A společnosti mnohdy nejsou ochotny částku rozdělit do splátek.

  • Jó, za Paroubka, to se žilo! Budeme jednou vzpomínat

  • Starý chléb za pět korun, máslo za deset. Síť obchodů pro chudé

  • Otřesený Jiří Krampol: Hajzlové. Rozkradli a rozprodali republiku

  • Lidi už nemají ani na rohlík navíc, pláče majitelka malého krámku

  • Lidé šetří na rohlících

    Jako příklad rostoucí bídy obyvatel mohou posloužit slova majitelky jihočeského krámku s potravinami. Bojí se o peněženky svých zákazníků a tedy i o své tržby. Jaroslava je provozovatelkou malého obchůdku na Táborsku. A má pocit, že chystané pohyby v sazbách DPH se nepříjemně odrazí v jejím podnikání. „Samozřejmě - nebude se to týkat velkých řetězců, ale nás drobné živnostníky zvýšení DPH a další plánované změny postihnou. Mám jediné štěstí, že neplatím nájem a jsem ve svém. Jinak bych už asi dávno byla na pracáku," řekla ParlamentnímListům.cz paní Jaroslava.

    V obchodě pracuje přes dvacet let, měsíc od měsíce nyní však pociťuje, jak lidé šetří a rozmýšlí dobře, co koupí.„Už dneska lidi koukají na to, co a za kolik kupují. A až nastane zvýšení DPH a další zdražení, budou se rozhodovat, jestli si koupí čtyři nebo pět rohlíků. Někteří lidi to dělají už dneska. Vždyť máslo stojí teď od 25 do 30 korun, pak to bude zase o korunu dvě více. To je koruna ke koruně a jsou to stovky a za rok tisíce korun," říká paní Jaroslava s tím, že kromě toho, že lidé budou méně kupovat, bude ona víc doplácet na energii. Ta sice nestoupne kvůli DPH, protože už v horní hranici je, ale i tak má podražit i ta.

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: tom

    Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

    Právo na opravu

    Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…