Omláceno knížeti o hlavu: ČEZ nám nic nedal, to vás platí Bakala

29.09.2011 15:01

Spekulace o tom, že jsou jednotlivé soukromé skupiny napojeny na politické strany, se příliš často veřejně nepropírají. O to větší rozruch způsobila na české politické i privátní scéně slova vicepremiéra Karla Schwarzeberga (TOP 09), který o vazbách hovoří zcela otevřeně. Jeho strana je však narozdíl od ostatních prý čistá. Od ČEZu, který viní z podpory dalších partají, si prý nic nevzala. Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek si ale obvinění knížete nenechává líbit. A obrací jej právě proti TOPce.

Omláceno knížeti o hlavu: ČEZ nám nic nedal, to vás platí Bakala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Vicepremiér a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg svým čtvrtečním prohlášením doslova šokoval celou politickou scénu. Velmi odvážně totiž tvrdí, že odchod Martina Romana z čela elektrárenské společnosti ČEZ fatálně ovlivní nejen chod této instituce, ale i celé politické scény. ČEZ totiž podle něho sponzoroval politické strany.

Více o ČEZu ZDE

TOPka je čistá. Jako jediná

"Kauza Roman je ohromná a bude mít nedozírné důsledky. Je veřejným tajemstvím v této republice, že pan Roman a ČEZ tady financovali politické strany, jediná TOP 09 od něj nic nedostala," řekl kníže v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Policie se bude zabývat vztahy Romana, ČEZu a Škody 

Pokud by se jeho výrok ukázal jako pravdivý, mohl by mít fatální dopad na celou českou politickou scénu.

Unie má následovníka. TOPku

Podle politologa Bohumila Doležala může být za rozhodnutím knížete zveřejnit tuto informaci snaha o zviditelnění jeho strany. "Je evidentní, že TOP 09 klesají preference, padá někam k podobným číslům, jakých dosahovala kdysi Unie svobody," sdělil ParlamentnímListům.cz. Pro TOPku tak může být informace, že právě ona jediná je čistá a od ČEZu nic nedostávala, velmi pozitivní formou propagace.

TOPka nic nedostala. A tak ostatní práskla

"Připadá mi to logické, i když jako motivace k takovýmto výrokům podivné. Vypadá to tak, že TOPka, protože jako jediná nic nedostala, to celé práskla. Aspoň to by si pomyslel buran," směje se Doležal.

Více o Karlu Schwarzenbergovi ZDE

Důležité podle něho však v závěru není to, zda jsou Schwarzenbergovy teze pravdivé či ne. "Tohle si tady může dovolit říct kdekdo. Pokud to je pravdivé, zřejmě z toho vyplyne skandál bez výrazného konce, pokud to bude nepravdivé, bude to také skandál, který odezní," sdělil redakci politolog.

Kníže chce křišťál. Má ale jen přeběhlíky. A smůlu

Šéfa poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika výroky knížete rozesmály. "Pan Schwarzenberg chce z TOP 09 udělat křišťálově čistou stranu, to by ale její členové museli být bez minulosti. Což rozhodně nejsou," sdělil redakci s odkazem na někdejší působení řady "topáků" v KDU-ČSL a dalších stranách.

Rada ČEZ schválila konec Romana. Místo něj nastupuje Beneš

Výroky o podpoře ČEZu tak považuje výhradně za formu propagace TOP 09. "Je známo, že ani TOPka není bez poskrvrny. Před volbami ji, Věci veřejné i ODS financoval jistý subjekt. TOPka tak nemůže křičet chyťte zloděje," naráží Kováčik zřejmě na podporu podnikatele Zdeňka Bakaly.

Bakala dává víc, než je známo?

Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) o financování své strany ze strany elektrárenského gigantu nic neví. Píchá ale do dalšího pomyslného vosího hnízda.

"Pokud budeme mluvit o podezřeních, která nejsme schopni doložit, tak já mám také podezření, že pan Bakala financoval stranu pana Schwarzeberga v daleko větším rozsahu, než se oficiálně tvrdí," řekl redakci.

Právě podnikatel Zdeněk Bakala pár dnů po loňských volbách přiznal, že všechny tři vládní strany před volbami finančně podpořil. Vazby Bakaly právě na Schwarzenberga jsou přitom veřejně známé.

Do knížete se opřel i Bělobrádek 

K domněnkám ohledně ČEZu se ve čtvrtek vyjádřil i šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Razantně se ohradil proti tvrzení ministra zahraničních věcí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, že by KDU-ČSL byla sponzorována energetickým koncernem ČEZ.

„Pan předseda TOP 09 se mýlí, když tvrdí, že jenom jeho strana nebyla sponzorována Martinem Romanem nebo koncernem ČEZ. Minimálně za vedení Jiřího Čunka, Cyrila Svobody a Michaely Šojdrové lidovci z ČEZu žádné prostředky neobdrželi. Zda tomu tak bylo i za vedení Miroslava Kalouska, se ovšem Karel Schwarzenberg musí informovat u 1. místopředsedy TOP 09," vzkázal Schwarzenbergovi předseda lidovců Bělobrádek.

Více čtěte:

Bakala stěhuje do Havířova sociálně slabší. Místní se bojí

Šťastný kritizuje TOPku. Varuje před kartelem Bakala

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…