ABL sledovala aktivistu z Prahy. Ještě loni, objevil Kmenta

30.09.2011 7:44

Policie podle dnešní Mladé fronty Dnes opět zkoumá případ bezpečnostní agentury ABL, kterou vlastnil současný předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta. Začala zjišťovat možné souvislosti mezi napadením aktivisty občanského sdružení Hnutí za Prahu 11 Jiřího Štylera a jeho sledováním agenturou ABL v loňském roce, vyplývá z článku reportéra Jaroslava Kmenty..

ABL sledovala aktivistu z Prahy. Ještě loni, objevil Kmenta

Štylera, který podle MfD patří k největším kritikům vedení radnice, někdo v červnu 2010 před jeho domem brutálně napadl. Skolil ho na zem elektrickým šokem a pak ho zkopal. Obvodní kriminálka případ odložila, protože na útočníka nepřišla. Jenže případ začal nedávno zajímat zvláštní policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Právě ten totiž získal sérii fotek a zpráv firmy ABL o monitorování pohybu majitele pekařské firmy a komunálního aktivisty Jiřího Štylera z roku 2010. Podle vyšetřovatelů detektivové sledovali Štylera od loňského února a skončili až v září, což je úplně nová informace. Dosud se vědělo jen to, že Štylera sledovala ABL v roce 2006 a 2007, stejně jako bývalou starostku Prahy 11 Martu Šorfovou, píše MfD, podle které policie nyní zjišťuje, nakolik může sledování Štylera souviset s jeho napadením.

Sledujeme téma: Kauza ABL

Cenné svědectví přitom podle listu poskytla policii Kristýna Kočí, bývalá pravá ruka Víta Bárty ve Věcech veřejných. Exšéfka poslanců VV policii před dvěma měsíci řekla, že měla původně za úkol vést v Praze 11 místní organizaci Věcí veřejných. "Bárta mi řekl, že dostanu k ruce detektiva ABL, který mě seznámí se vším podstatným," cituje MfD z výpovědi Kočí. Tento detektiv jí prý sám ukázal fotografie ze sledovaných akcí, na nichž byl zachycen právě Štyler, který se za své hnutí dostal loni na podzim do zastupitelstva Prahy 11.

Z dalších dokumentů, které policie má, je patrné, že ABL, která už dříve tvrdila, že se sledováním aktivistů nemá nic společného, stejně důkladně sledovala dalšího aktivistu Štylerova hnutí, píše dnešní Mladá fronta Dnes.

Související:

 Bárta se zhrozil v ČT: Kočí začíná myslet jako kmotři

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…