Bárta (VV): Černého Petra má ministr financí

30.09.2011 13:33

Otevřený dopis ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi

Bárta (VV): Černého Petra má ministr financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Předseda Věcí veřejných Radek John a předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta dnes na tiskové konferenci upozornili na nestandardní počínání ministra financí Miroslava Kalouska vzhledem k podání informací ke zdanění hazardu a svolání koaliční pracovní skupiny k veřejným financím.

Hned na začátku předseda strany uvedl, že ve státním rozpočtu bude příští rok na daních chybět 19 miliard korun. O rok později to bude dalších 20 miliard. „Věci veřejné byly první, které už před prázdninami upozornily na to, že ve státní kase při snižování deficitu bude chybět v roce 2013 30 mld. a v roce 2014 60 mld. korun," uvedl John.

Oba čelní představitelé rovněž zdůraznili mimo jiné i to, že se již 13 týdnů nesešla koaliční pracovní skupina pro veřejné rozpočty, ačkoliv je to tak vyjednáno v dodatku koaliční smlouvy. „Svolání koaliční pracovní skupiny k veřejným financím je navýsost potřebné vzhledem k zásadním otázkám, které je nutné v současnosti řešit. Je nutné najít shodu nad zdaněním hazardu či nad zákonem o rozpočtovém určení daní. VV akceptují vládní dohodu nad církevními restitucemi, nicméně zásadní otázkou zůstává, kde a na úkor čeho budou získány prostředky pro jejich financování," řekl šéf poslaneckého klubu VV.   

Ministrovi financí proto VV posílají otevřený dopis, ve kterém ho žádají, aby předložil některé materiály ke zdanění hazardu a pracovní skupina pro veřejné rozpočty začala pracovat.

"Je to rozbuškou k nestabilitě koalice. Pokud s námi pan ministr financí nejedná, je to přesně ta situace, kterou on může považovat za neshodu. Černého Petra má ministr financí, protože jednoznačně nejedná a nesvolává koaliční expertní pracovní komisi. Od ledna víme, že chybí miliardy korun a od ledna to neřešíme," dodal Bárta.

Celý text otevřeného dopisu ministrovi financí:

Vážený pane ministře,

opětovně se na Vás obracím ohledně poskytnutí informací ke zdanění hazardu, které je
obsaženo ve Vládním návrhu zákona souvisejícím se zřízením jednoho inkasního místa.

Kvůli problematice zdanění hazardu jsme Vás kontaktovali již několikrát. Předložení
materiálů jsme mimo jiné požadovali v otevřeném dopise, ve kterém jsme Vás zvali na zasedání poslaneckého klubu VV. Na tomto jednání jste nám podklady přislíbil. S žádostí o informace jsme v dopise oslovili i Vašeho 1. náměstka na Ministerstvu financí pana Ladislava Minčiče.

Bohužel na žádnou z těchto výzev jsme odpověď nedostali. Od příštího týdne bude zmíněný
zákon projednáván ve výborech Poslanecké sněmovny. Vzhledem k tomu je nyní poslední
příležitost, aby nám bylo z Vaší strany vyhověno.

Ještě jednou tedy uvádím materiály, které bychom k problematice zdanění hazardu chtěli mít k dispozici:

1) studie o tom, jaké byly předpokládané výnosy pro státní rozpočet ze zdanění hazardu
podle původního návrhu MF

2) jaké jsou předpokládané výnosy pro státní rozpočet ze zdanění hazardu podle návrhu
schváleného vládou

3) proč MF navrhlo rozdílné sazby podle jednotlivých druhů hazardu

4) jaké budou dopady na trh hazardu podle návrhu původního i současného

5) počet VLT (video loterijních terminálů) a ostatních přístrojů povolených podle § 50 odst. 3 zákona č. 202/190 Sb. provozovaných v roce 2010 (Pozor: Nejedná se o počet VLT
povolených v roce 2010 ale všech, které byly provozovány)

6) počet VHP (výherních hracích přístrojů) povolených MF v roce 2010

7) počet VHP povolených obcemi v roce 2010

8) Vyúčtování VHP za r. 2010 provozovaných v kasinech (sumář MF dle podkladů
jednotlivých FŘ)

9) Vyúčtování VHP za r. 2010 povolovaných obcemi (Sumář MV dle podkladů jednotlivých obcí)

10) Vyúčtování VLT a ostatních přístrojů podle § 50 odst. 3 zákona č. 202/190 Sb. za rok
2010

Pevně věříme, že nám výše uvedené informace bez odkladu poskytnete. Velmi tak pomůžete k nalezení shody nad zdaněním hazardu, ke kterému nás všechny váže koaliční smlouva.

Zároveň bych Vás chtěl touto cestou vyzvat k co nejrychlejšímu svolání koaliční pracovní
skupiny pro veřejné rozpočty, která je ustanovena na základě sedmého odstavce oddílu Principy koaliční spolupráce Dodatku koaliční smlouvy. Tato skupina se ani po 12 týdnech od uzavření tohoto Dodatku nesešla.

Svolání koaliční pracovní skupiny k veřejným financím je navýsost potřebné vzhledem
k zásadním otázkám, které je nutné v současnosti řešit. Do výborů Poslanecké sněmovny míří zákon o jednom inkasním místu, který mimo jiné ruší superhrubou mzdy, ruší daňové zvýhodnění stravenek, ruší podporu pro zaměstnávání občanů s tělesným postižením či přesouvá 2% zdravotního pojištění ze zaměstnavatele na zaměstnance. Do Poslanecké sněmovny putuje rovněž rozpočet ČR spolu s rozpočtovými výhledy na roky 2013 a 2014. Je nutné najít shodu nad zdaněním hazardu či nad zákonem o rozpočtovém určení daní. VV akceptují vládní dohodu nad církevními restitucemi, nicméně zásadní otázkou zůstává, kde a na úkor čeho budou získány prostředky pro jejich financování.

Již dnes je zřejmé, že Česká republika se bude muset vypořádat s velmi složitým ekonomickým vývojem, který bude nutno zohlednit při skládání budoucích příjmů a výdajů státních rozpočtů. Co nejrychlejší projednání těchto otázek v koaličním jednání pokládáme za naprosto zásadní.

S uctivým pozdravem

JUDr. Vít Bárta
Předseda PK VV

Více:
Kalousku, pojď diskutovat o rozpočtu. Vyzvali John s Bártou

##PROFIL 1237##

##PROFIL 1975##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky