Řápková: Romové se sami označují za pachatele, když si stěžují

01.10.2011 7:49

Rozlišování na černý-bílý se nedopouštím já, ale zástupci romských organizací, reaguje na slova aktivisty Čeňka Růžičky z Výboru pro odškodnění romského holocaustu. Řápková prý nezná v českém právním systému jediný zákon, který by řešil příslušnost k nějakému etniku. A výjimkou samozřejmě nebude ani ten její, který v úterý poslali zákonodárci do druhého čtení.

Řápková: Romové se sami označují za pachatele, když si stěžují
Foto: Archiv
Popisek: Ivana Řápková

Růžička zmínil Řápkovou v rozhovoru pro online časopis Týden.cz. "Na tenhle zákon už pamatujeme ze třicátých let a víme, co tenkrát provedl. Skončilo to v Letech. V třicátých letech byl tenhle zákon přijat, tím se nastartovala u veřejnosti větší nevraživost vůči Romům, nabývala na síle a projevilo se to pak chováním českých dozorců v koncentračním táboře Lety a Hodonínek u Kunštátu," vyjádřil se na adresu bývalé primátorky Chomutova a současné poslankyně ODS Růžička.

Aktivista se v rozhovoru pozastavuje i nad tím, že s normou souhlasí většina Poslanecké sněmovny. To je podle něj jeden z důvodů, proč by Romové měli založit vlastní politickou stranu, ty "většinové" je totiž údajně přehlížejí.

Související: Profesor Keller v úspěch partaje Romů nevěří. Rozhádají se


Já etnickou příslušnost neřeším, aktivisté ano

Podle Řápkové si ale Růžička plete dvě rozdílné věci- domovské právo a zákaz pobytu na určitém místě, který prosazuje ona. Ten prý v žádném případě není proti romskému etniku zaměřen. "Zástupci těchto hnutí vůbec neví, o čem mluví. Kdyby si návrh zákona přečetli, tak by to sami zjistili," reaguje na kritiku ze strany romských organizací pro ParlamentníListy.cz Řápková, která si nálepku rasistky vysloužila už v době, kdy působila na chomutovské radnici. Zavedla totiž exekuce na sociální dávky, které dopadly na zdejší nepřizpůsobivé. Proti jejímu kroku protestoval osobně i tehdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

V tom, že se k problematice často vyjadřují zástupci Romů, spatřuje Řápková jistou formu rasistických projevů. "Ten zákon přeci platí pro všechny bez ohledu na etnickou příslušnost a barvu pleti. Tedy pro všechny, kteří se dopouští přestupků a jsou v současnosti nepostižitelní. Pokud se neustále někdo ozývá, tak zřejmě dedukuje, že by se ho to mohlo týkat, jinými slovy páchá přestupky. Právě pan Růžička se v tomto případě dopouští rasové segregace a označuje Romy za pachatele," uvedla pro ParlamentníListy.cz Řápková.

Zádrhelem budou cizinci s trvalým pobytem

Novela přestupkového zákona prošla v úterý prvním čtením v Poslanecké sněmovně a nyní míří do výborů, kde ji příslušní poslanci prodiskutují. Jde již o druhý pokus Řápkové o změnu legislativy směrem k větší vymahatelnosti práva vůči nepřizpůsobivým občanům, kteří často páchají přestupky. První verzi představila bývalá chomutovská primátorka na konferenci starostů z regionů postižených sociálně vyloučenými lokalitami v Novém Bydžově na počátku tohoto roku.

Související: Novela Řápkové jde dál. Křeček se oháněl stanným právem


"Proces zákazu pobytu je v českém právu novým prvkem, je třeba jej důkladně prodiskutovat. Bohužel se k němu vyjadřovali i poslanci, kteří návrh nečetli. Název sankce, tedy zákaz pobytu, může být zavádějící," upozorňuje poslankyně s tím, že v podstatě nejde v případě přestupkového zákona o nic jiného, než je obdobně fungující zákaz pobytu v trestním zákoníku. Je to zákaz pobývání na určitém místě a vůbec nemusí souviset s bydlením," dodala redakci. V normě je dále třeba vyřešit kolizi, kterou někteří zákonodárci vidí v zákazu pobytu pro cizince. Ten by podle nich údajně mohl kolidovat s jejich povolením k trvalému pobytu. "Já si myslím, že to řešeno je, ale diskusi se nebráním," uzavírá Řápková.

Změnu zákona o přestupcích požadují zejména starostové, mající problémy s nepřizpůsobivými. Novinkou je právě sankce v podobě zákazu pobytu, jehož porušením by byl vlastně spáchán trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. Jak argumentuje poslankyně, toto pomůže především v otázce rušení nočního klidu. Podle novely má být rušení nočního klidu přestupkem a tím i vést k uložení sankce. Výčet sankcí je podle Řápkové v současné době nedostatečný kvůli nevymahatelnosti pokut, což je činí neúčinnými a oslabuje se tak i autorita zákona a především místní samosprávy. Ta nemá možnost pokutu vymáhat.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …