Ústecký kraj chce dodržet limity těžby i podpořit splavnění Labe

01.10.2011 11:25

V prioritách je uvedeno, že kraj nepřipustí na svém území výrazný jednostranný rozvoj palivoenergetického komplexu a těžkého průmyslu a bude respektovat územně ekologické limity těžby hnědého uhlí. Nepřipustí také otevření více ložisek v místech s jejich hustým výskytem. Naopak snižovat chce celkovou zátěž území.

Ústecký kraj chce dodržet limity těžby i podpořit splavnění Labe

Ústecký kraj chce dodržet limity těžby, podporovat splavnění Labe, rozvíjet vzdělanost a dopravní infrastrukturu a také zlepšit životní prostředí. Vyplývá to ze zásad územního rozvoje, které kraj zveřejnil na úřední desce a svých internetových stránkách.

Od těžebních limitů, přes čistší vzduch, až po cestovní ruch

V prioritách je uvedeno, že kraj nepřipustí na svém území výrazný jednostranný rozvoj palivoenergetického komplexu a těžkého průmyslu a bude respektovat územně ekologické limity těžby hnědého uhlí. Nepřipustí také otevření více ložisek v místech s jejich hustým výskytem. Naopak snižovat chce celkovou zátěž území.

Související:

Peake (VV): Těžební limity a šluknovské problémy spolu jen zdánlivě nesouvisí

Cílem zásad územního rozvoje je mimo jiné "viditelné zlepšení životního prostředí, a to jak ve volné krajině, tak uvnitř sídel". Toho chce kraj dosáhnout mimo jiné odstraňováním starých ekologických zátěží, nápravou v minulosti poškozených složek životního prostředí, podpořením revitalizace velkého množství nedostatečně využitých nebo zanedbaných areálů a ploch a také podporou rekultivace bývalých lomů či výsypek.

V dokumentu se uvádí, že přispět chce kraj k řešení problémů s kvalitou ovzduší a hlukem a ke zlepšení kvality vody.

Dále čtěte: Jez na Labi Bárta chce. Jenže stavba začne až v roce 2016

V regionu, jenž v minulosti stavěl především na hutním a chemickém průmyslu, je podle zpracovatelů zásad územního rozvoje důležité přispět k větší rozrůzněnosti odvětví. Řada firem, které se usadily na severu Čech v posledních 20 letech, patří do automobilového průmyslu. Stavět pouze na jednom odvětví přitom není podle odborníků žádoucí.

Samospráva chce přispět také k rozvoji cestovního ruchu a podporovat bude lázeňství. Týká se to také obnovení lázeňství v Bílíně na Teplicku, kde se nacházejí zchátralé lázně Kyselka. Kraj bude podporovat cyklostezky a turistické cesty či vznik mezinárodního letiště v Roudnici nad Labem.

Sociální bouře

Kraj chce předcházet "prohlubování nežádoucích regionálních rozdílů a možnému vzniku dalších problémových částí kraje". Nyní je jednou z nich Šluknovsko, v minulosti to byly čtvrti v Ústí nad Labem, Chomutově, Mostě či Litvínově. Z plánu vyplývá, že kraj chce předcházet vzniku "sociální segregace s negativními vlivy na sociální soudržnost".

SLEDUJEME témata: Šluknovsko a Romové

Podrobně se dokument věnuje rozboru dopravní infrastruktury v regionu a tomu, které silnice mají v kraji prioritu. Zpracovatelé upozorňují na výhodné sousedství s Německem, které je nutné podpořit právě vznikem nebo rekonstrukcí cest a železničních tratí.

Kraj chce respektovat záměry na modernizaci a dostavbu tepelných elektráren na území kraje, nesmí však být překročena jejich souhrnná stávající kapacita. Zároveň chce kraj podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů energie a zároveň regulovat záměry výstavby velkých větrných elektráren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…