Biskupská konference stojí za Klausem. Halíkovu kritiku zavrhla

01.10.2011 19:43

Česká biskupská konference (ČBK) podpořila ve svém prohlášení projev prezidenta Václava Klause v rámci středečních svatováclavských oslav. Tímto se distancovala od ostré kritiky projevu kněze Tomáše Halíka.

Biskupská konference stojí za Klausem. Halíkovu kritiku zavrhla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Vztah církve a státu je vnímán jako kooperativní. Oslavy svátku svatého Václava jsou nepochybně svátkem církevním, ale i státním. Svatý Václav je nejen církevním patronem českého národa, ale také nepopiratelným symbolem české státnosti. Pozdrav pana prezidenta tedy jasně zapadá do kontextu těchto oslav," uvedla mluvčí ČBK Monika Vývodová.

ČBK tak učinila poté, co se od kritických slov Tomáše Halíka distancoval i předseda konference pražský arcibiskup Dominik Duka. Halík totiž prohlásil a varoval před tím, že by se církev neměla nechat od Hradu „ochočit".

Straňte se jednoty trůnu a oltáře, varoval kněz 

„Před několika lety se Klaus rozčiloval nad tím, že ve veřejnoprávní televizi je dán takový prostor bohoslužbě církve, která je něčím na způsob zahrádkářského spolku - tenkrát tam totiž nekázal; pokud by si ovšem církev a její představitele ochočil, mluvil by o ní medovým jazykem," prohlásil Halík ve čtvrtek v deníku Právo. Biskupové by se pak podle něj měli stranit oživování tzv. Rakousko-uherské „jednoty trůnu a oltáře", která v minulosti prý nedopadla dobře.

„Naše církev se opravdu musí rozhodnout, zda bude v duchu austrokatolicismu okuřovat panovníka, který se jí snaží populisticky vlichotit, anebo zda v duchu prorocké tradice bude umět říci lidem typu Václava Klause své statečné NE, byť by tím riskovala ztrátu různých výhod a politických podpor," uvedl Halík.

„Takto narážel na projev, který pronesl prezident Klaus ve středu ve Staré Boleslavi na letošní svatováclavské pouti. Tam ostře kritizoval ideu sociálního státu. Faleš sociálního státu totiž podle jeho slov nezaslouženého blahobytu ničí vše tvůrčí a individuální a otupuje talenty, aktivitu a pracovitost, neboť ta se přestává vyplácet. Při setkáních s představiteli církve se často shodujeme v tom, že je tento trend mimořádně nebezpečný a že je nezbytné se mu aktivně postavit," pronesl Klaus na slavnosti.

Halík je dlouhodobý kritik Klause. V srpnu se do něj opřel kvůli kauze s Ladislavem Bátorou.

Klause se naopak zastává pražský arcibiskup Dominik Duka. „Václav Klaus jako hlava státu vyjádřil ve svém projevu to, co považoval za důležité. Souhlasím s ním v tom, že církev jako relevantní součást naší společnosti se má účastnit veřejné diskuse, neboť občanská zúčastněnost patří ke ctnostem křesťana," prohlásil pro deník Právo.

Halík vs. prezidentovi muži

Havlík se za kritiku hlavy státu dočkal "odvety" od vicekancléře prezidenta Petr Hájka, který exkluzivně pro ParlamentníListy.cz o knězi prohlásil, že je neznabohem, který nemluví za Církev. Klause podpořili mimo jiných také zmíněný Ladislav Bátora a bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák.

Exkluzivně: Halíku, jste neznaboh. Nemluvíte za Církev, vrací Hájek úder za Klause


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afu

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…