Havel přišel na vlastní oslavu bočním vchodem. Novináře zaměstnala Dagmar

01.10.2011 21:40

FOTOGALERIE UVNITŘ Poslední prezident Československa a exprezident České republiky Václav Havel, vůdčí postava listopadových událostí roku 1989 slaví kulaté pětasedmdesáté narozeniny. Dorazilo přes 500 hostů, přicestovala i očekávaná exministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová.

Havel přišel na vlastní oslavu bočním vchodem. Novináře zaměstnala Dagmar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Manželka exprezidenta Václava Havla Dagmar v obležení novinářů

Přestože má Václav Havel narozeniny až 5. října, pro oslavu se rozhodl už v sobotu v pražském Centru současného umění DOX. Zde byla kolem osmé hodiny večer zahájena oslava, kterou mu uspořádali přátelé spolu s podnikatelem Zdeňkem Bakalou. ParlamentníListy.cz měly na místě svého redaktora, takže se mohou se svými čtenáři podělit o první dojmy.

Čtěte také: Politici přejí Havlovi. Jen komunistům se moc nechce
 

Mezi prvními dorazily „slovenské strely"

Mezi prvními vzácnými hosty dorazila známá slovenská herečka a poslankyně Magda Vašáryová se slovenským hercem Milanem Lasicou.

Krátce poté, co věžní hodiny odbily 7. hodinu večerní, dorazila do společnosti Dagmar Havlová v doprovodu maminky, hned po ní následovala Petra Buzková. A krátce nato se objevil u bočního vchodu i oslavenec, hlavní postava sobotního večera - Václav Havel.

Pozvání přijal také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který se nechtěl příliš fotit, a na kole a s kytarou na zádech dorazil písničkář Vladimír Merta. Na oslavu přišli „zelení" Martin Bursík a Kateřina Jacques. S mírným zpožděním pak dorazil současný předseda zelených Ondřej Liška.

Herec Jiří Lábus přijel ve svém bentley tmavě modré barvy (dark sea blue podle normy US NAVY). Později dorazilo i jeho televizní „dvojče" Oldřich Kaiser.

Popřát přijela Madeleine Albrightová

Splnila se všechna očekávání, neboť šéf české diplomacie a dlouhodobý Havlův přítel Karel Schwarzenberg doprovodil na večírek svou americkou dříve-kolegyni Madeleine Albrightovou.

Patnáct minut po osmé hodině se vstupní dveře uzavřely, začaly oslavné projevy a nikdo další do budovy nebyl vpuštěn (alespoň ne hlavním vchodem).

Havel dostal kompas nebo také lví dráp 

Havlovi přáli jeho blízcí a kamarádi hlavně zdraví. Do Centra současného umění DOX mu přinesli také spoustu dárků, například bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrigtová mu darovala starožitný americký kompas vyvedený ve zlaté barvě.

K pozoruhodným dárkům patřila také slivovice, kterou v roce 1973 vlastnoručně vypálil a dnes Havlovi přinesl proslulý cestovatel Miroslav Zikmund. K ní přidal dráp ze lvice - prý proti současným "predátorům". Častým darem bylo také pravé šampaňské.
Havla doprovázela manželka Dagmar a její dcera Nina, přišel také bratr Ivan s manželkou.

Soukromá oslava začala krátkými proslovy Havlovy manželky Dagmar, Albrightové a podnikatele Zdeňka Bakaly, který je spoluorganizátorem narozeninového večírku. "My jsem byli opravdu hrdí na to, že Václav Havel byl zvolen prezidentem republiky. Je jeden z mých nejlepších přátel. Nikdy jsem si nemyslela, že toto bude možné. Vašku, všechno nejlepší," řekla Albrigtová.

Promluvil také Havel: "Děkuji především vám všem, kteří jste přišli, všem, kteří to zorganizovali, i těm, kteří zahrají," řekl. Byl z obrovské přízně příchozích možná trochu zaskočen. "Čím jsem starší, tím jsem plašší. Já se stydím při každé možné i nemožné příležitosti. Stydím se i teď, že tu mám oslavu, že mluvím, že jsem poslouchán," pobavil hosty.

DOX byl slavnostně vyzdoben svíčkami a bílými tulipány, podávalo se jídlo z teplého i studeného bufetu, alkohol i nealko. 

Z historie dějin rodu Havlů

Václav Havel, spisovatel a dramatik, se narodil 5. října 1936 ve známé pražské podnikatelské rodině. Jeho dědeček postavil pražský Palác Lucerna, jeho strýc pro změnu založil Filmové studio Barrandov. Rodina byla velmi těsně propojená s kulturním a politickým děním Československa ve dvacátých a čtyřicátých letech.

Zlom nastal po komunistickém puči v roce 1948. Václav Havel nesměl po skončení základní školy dál studovat. Nastoupil proto do čtyřletého učebního oboru chemický laborant a zároveň večerně vystudoval gymnázium. Po vojně pracoval jako jevištní technik a po částečném uvolnění situace v zemi mohl začít dálkově studovat dramaturgii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU). V r. 1964 se v rámci absolventského představení poprvé hrála jeho prvotina Zahradní slavnost.

Vyvrcholením Havlovy politické aktivity bylo zveřejnění Charty 77. Byl jedním ze zakladatelů této iniciativy a jedním z jejích prvních tří mluvčích. V roce 1979 se stal spoluzakladatelem Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Za všechny své aktivity byl třikrát uvězněn na celkovou dobu pěti let.

V roce 1992 se stal posledním prezidentem Československa, a vzápětí prvním prezidentem samostatné České republiky přesto, že se původně chystal do voleb pouze na jedno jediné období.

 


Z přání politiků:

  
Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…