Politici přejí Havlovi. Jen komunistům se moc nechce

01.10.2011 21:55

Soukromou oslavu pětasedmdesátin dnes pro exprezidenta Václava Havla pořádají jeho přátelé a kamarádi. Koná se v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích a její součástí má být i hudební produkce.

Politici přejí Havlovi. Jen komunistům se moc nechce

Mezi gratulanty se podle očekávání objevila i někdejší ministryně zahraničí USA českého původu Madeleine Albrightová, s níž má Havel přátelské vztahy. Ta přišla v doprovodu někdejšího hradního spolupracovníka a nynější šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP 09), dorazili umělci a ti, kdo mají k exprezidentovi blízko. Celkově bylo na oslavu pozváno zhruba pět set hostů.

Komunisté přejí Havlovi zdrženlivě

„Přeji mu to, co se považuje v jeho případě za nejdůležitější, a to je zdraví," říká Tomio Okamura, viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Sám mám maminku jen o tři roky mladší, takže vím, že když je člověk po aktivním období svého života, je zdraví to nejcennější, co má," vzkazuje prostřednictvím ParlamentníchListů.cz Okamura.

„Samozřejmě jako každému, kdo se dožívá takového věku, přeji pochopitelně zdraví," říká komunistický poslanec Pavel Kováčik.

„Václavu Havlovi chci především popřát zdraví a pohodu. Zároveň bych mu rád poděkoval za moji generaci pětatřicátníků, protože nám dal šanci opět žít ve svobodné demokratické zemi, jak byli zvyklí naši dědové v časech Masarykových," poslal oficiální gratulaci předseda Asociace krajů a místopředseda ČSSD, hejtman a poslanec Michal Hašek.

„No, co se v takových případech přeje, zdraví, ale víte..., já dnes oslavuji dvouleté výročí svého vnoučka, takže mám myšlenky docela jinde," říká pro ParlamentníListy.cz předseda komunistů Vojtěch Filip.

„Vážený pane prezidente, dovolte mi, abych Vám za sebe i celou stranu Věci veřejné poblahopřála k narozeninám, „přála Václavu Havlovi místopředsedkyně Věcí veřejných a předsedkyně legislativní rady státu Karolína Peake. „Zároveň mi dovolte poděkovat Vám za vše, co jste udělal pro Českou republiku. Nejen pro mne jste skutečným hrdinou listopadu '89 i porevoluční doby. Na pocity, které jsem jako patnáctiletá měla na nádvoří Pražského hradu v den Vašeho prvního zvolení, nikdy nezapomenu. Vážený pane prezidente, přeji Vám hodně zdraví a vytouženého klidu! Blahopřeje Peake."

"Pan prezident Václav Havel má 75. narozeniny a já si mu dovoluji popřát hodně zdraví a životních sil. Zároveň bych mu chtěl poděkovat za život v demokracii, byť zatím tak nedokonalé - tak mladé," doplnil také předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Poslankyně Marta Semelová (KSČM) se rozhodla pro neutrální postoj. „Raději mu nepopřeji nic," konstatovala pro ParlamentníListy.cz.

Myslím, že každému je potřeba přát zdraví a Václav Havel ho potřebuje skutečně hodně. Takže zdraví a u toho bych zůstal, protože to je ta nejdůležitější věc, kterou si člověk může přát, připojil se ke gratulantům Jeroným Tejc (ČSSD).

Havel je činností DOXu nadšený

Havlova soukromá oslava se koná v Centru současného umění DOX. Havel byl poslední době s výjimkami v ústraní, na chalupě strávil několik posledních týdnů. Nabíral síly po zdravotních komplikacích.

Podle Havlovy kanceláře exprezidenta a jeho společnost na oslavě hostí podnikatel a finanční partner DOX Zdeněk Bakala, jenž platí i Havlovu knihovnu, předseda čestné rady DOX Bessel Kok, program připravili přátelé Havla. Jsou mezi nimi například organizátoři trutnovského rockového festivalu, který Havel rád navštěvuje. Kamarádi svému "náčelníkovi", jak jej někteří nazývají, chystají překvapení. 

Havel DOX podporuje a je členem jeho čestné rady. "Vybudování a činnost Centra současného umění DOX považuji za skvělé. Velmi se mi líbí odvážné záměry a progresivní výběr výstav. Mám dojem, že se stává jednou z nejdůležitějších kulturních křižovatek v Praze," řekl k činnosti galerie v sedmé pražské části.

Vznik centra inicioval Leoš Válka, současný ředitel, spolu se svými partnery. Cílem je služba široké veřejnosti a snaha vytvořit živé kulturní středisko, které by se stalo platformou pro prezentaci současného českého a mezinárodního umění.


Z nemoci se už zotavuje

Někdejší hlava českého státu a světové proslulý bojovník za lidská práva se letos několik měsíců obtížně zotavoval z březnového zánětu dýchacích cest, velmi zeslábl a zhubl. Nyní je mu lépe a chystá také účast na veřejných akcích.

Narozeniny oslaví 5. října. V den životního jubilea Havel také udělí cenu Vize 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových, kterou letos dostane slovenská teoretička umění Iva Mojžišová. Na blížící se konferenci Forum 2000 Havlovi naopak předá vyznamenání gruzínský prezident Michail Saakašvili. Předání bylo odloženo právě kvůli zdravotním potížím bývalého prezidenta. 
Havla dlouhodobě trápí především problémy s dýchacím ústrojím. Před lety prodělal rakovinu, kvůli níž mu lékaři odebrali část pravé plíce. V minulosti ho ale ohrozilo také proděravění tlustého střeva. Rovněž se u něj objevila arytmie srdce.

Do hledáčku novinářů se nyní Havel dostal nejen kvůli svému zdraví a narozeninám. Média nyní přetřásají knihu Ireny Obermannové pod názvem Tajná kniha, která je podle autorky o jejím poměru s Havlem. Média řeší, nakolik je dílo založeno na skutečnosti. 

RECENZE Jak se čte Tajná kniha o intimním Václavu Havlovi? Blbě


Čtěte více:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …